Száguldás, BMW szerelem.....

2024.06.05. 09:50

Kétszer is a dobogón a fehérvári motoros

Kovács Bálint hétvégén az Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft, azaz az IDM Superbike kategóriájában pályafutása fontos mérföldkövéhez érkezett, hiszen megszerezte első dobogós helyezését. Sőt, rögtön kettőt is.

Szupkai Gábor

Volt miért mosolyogni

Fotó: Racing Passion Photography - Damon Teerink

A székesfehérvári pilóta már a pénteki szabadedzésen és a szombati időmérőn is megmutatta oroszlánkörmeit, a két versenynek a negyedik helyről vághatott neki.

– A vasárnap még úgy indult, hogy soha nem állt dobogón az IDM Superbike kategóriában. Aztán délelőtt megszerezte az első, majd a délutáni futamon a második dobogós helyezését is. Mennyire volt ez váratlan?

– Nem mondanám teljesen váratlannak, mert a hétvégében ez már abszolút benne volt a pénteki és szombati teljesítményem alapján. Idén ez volt a célom, hogy dobogós helyeket szerezzek, de nem gondoltam volna, hogy ennyire az év elején összejön. 

– Mennyire jelentett segítséget, hogy sikerült ezen a pályán tesztelniük? 

– Kétnapos tesztünk volt itt, és négy órát töltöttem a pályán. De mindenképpen hasznos volt, hiszen pénteken a szabadedzéseknek már úgy tudtunk nekikezdeni, hogy megvoltak a beállítások, nekem is jobban fejben volt a pálya, így magabiztosabb voltam, a fontos dolgokra tudtam fókuszálni. Hogyan kell változtatni esetleg a vezetési stílusomon, hogy a gumit jól tudjam menedzselni.

– Eddig mindkét idei versenyen rossz idő, kicsit nedves körülmények várták a versenyzőket. Mire lesz képes jó időben?

– Nem lett volna nagy különbség. Most is megúsztuk az esőt, csak hűvös és borult idő jellemezte a hétvégét. Nyilván vannak különbségek, valaki jobban megy esőben mint a többiek, de ha ötödik vagy szárazon, akkor nem leszel utolsó esős körülmények között.  

– Jót tehetett az önbizalmának, hogy a második versenyen már az élmezőny nyomában tudott maradni. 

– Ez egy teljesen másik verseny volt, mint amiket eddig futottam, az ötödik-hetedik helyért folyó csatákban. Most a korábbi háromszoros bajnokkal, és a címvédővel tudtam csatázni. Elképesztő élmény volt, körről-körre egyre magabiztosabb lettem. A végére már elhittem, hogy igenis ide tartozom, nem véletlenül jövök itt mögöttük.

– Esetleg a következő versenyekre is tud elraktározni ebből a magabiztosságból?

– Persze, de helyén kell kezelni a dolgokat, mert ez nem azt jelenti, hogy mostantól kibérlem a dobogót. De mindenképpen szeretnék továbbra is az élmezőnybe tartozni, és ez jó löketet ad, hogy higgyek magamban. Akár egy-egy nehezebb hétvégén majd ebből  lehet erőt meríteni.

– A rajtjai viszont nem sikerültek különösebben jól. 

– De nem is voltak nagyon rosszak. Az első futamon ötödiknek jöttem el, és elég gyorsan visszavettem a helyem. A hétvégén három előzésem volt, egyszer az ötödik, egyszer pedig a negyedik helyről kapaszkodtam fel a dobogó harmadik fokára. Ugyanabban a kanyarban előztem mindig, úgyhogy az lett a kedvenc kanyarom.

– A következő futam három hét múlva Mostban lesz. Ott nem teszteltek véletlenül?

– Teljes tesztet nem tudunk kivitelezni a csapattal, de saját edzőmotorral megyek megnézni a pályát, hogy legalább az meglegyen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában