Szlovák csapattal mérkőznek a fehérvári kosarasok

2 órája

A BC Prievidzával találkozik az Alba Fehérvár együttese a selejtezőben

A Szolnok gárdája a hazai, bajnoki ezüstéremnek köszönhetően azonnal a főtáblán kezd, a legutóbbi NB I-es idény bronzérmese, az Arconic-Alba Fehérvár a szlovák, privigyei gárda testén át juthat a csoportkörbe.

Horog László

A FIBA Europe Cup győztesének járó serleg a szervezet müncheni központjában

Fotó: Horog László / FMH

A FIBA, azaz a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség pénteken megtartotta a FIBA Europe Cup sorsolását, ahol két magyar alakulat, az NHSZ-Szolnoki Olajbányász főtáblásként, a harmadik kalapból érkezve, valamint selejtezősként, kiemeltként az Arconic-Alba Fehérvár volt érdekelt. Elsőként a selejtezők sorsolását bonyolították, ahol a hét kiemelt – köztük a koronázóvárosi egylet – hét, nem kiemelt ellenfelet kapott. Alejandro Zubillaga gárdája a harmadik párba került a szlovák BC Prievidza csapatával. A főtábla sorsolásának harmadik kalapjában érkező Szolnok a portugál Porto, a görög PAOK Saloniki és a belga Limburg mellé került. Ha az Alba továbbjut, a francia Le Portel és a bolgár Rilski Sportist, továbbá a BCL-selejtező döntőjének vesztesével szerepel az F csoportban.

Mivel az Alba kiemeltként várta a selejtező sorsolását, könnyebbség, hogy a visszavágót a Gáz utcában vívja. A lehetséges riválisok között akadt görög, litván és horvát brigád is, végül a szlovák BC Prievidza jött szembe. A privigyei csapat komoly harcot vívott az utóbbi években a révkomáromi és lévai gárdával a szlovákiai aranyéremért, korábban kétszer nyertek csehszlovák bajnokságot, a klub négyszeres szlovák bajnok és egyszeres kupagyőztes. A 2023-24-es idényben az alapszakaszban a második helyet szerezték meg, az elődöntőig meneteltek, a fináléba azonban már nem sikerül bejutniuk. A szlovák együttes jobbára amerikai légiósokat foglalkoztat a hazai kosarasok mellett.

– Úgy gondolom, nem panaszkodhatunk a selejtező sorsolására, nem kell messze utaznunk és a Prievidza verhető ellenfél, szerintem esélyesebbek vagyunk. A csoportkörben a francia élvonalbeli Le Portel erősebbnek tűnik nálunk, a bolgár Rilski hasonló szintet képviselhet, mint mi. Harmadik ellenfelünket pedig nem ismerjük, vagyis elég nehéz belőni még az erőviszonyokat – jegyezte meg a sorsolást követően Simon Balázs, a fehérváriak ügyvezetője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában