Bölcs döntés

2024.07.09. 14:49

A jövő csapata épül Mányon

Az augusztusban kezdődő vármegyei I. osztályú bajnokságban nem találkozhatnak a szurkolók az előző idényben a 10. helyen záró, Mány-Bicske II. csapatának nevével. A két klub útjai szétváltak, a Mány együttese pedig önként egy osztállyal lejjebb lépett. A Mányi TK elnöke, Varga Mihály tájékoztatta a Fejér Megyei Hírlapot a folytatásról.

Káldor András

Varga Mihály elnök a jövő mányi reménységeivel

Fotó: A klub

Hozott a klub egy bölcs döntést, mi volt ennek a háttere, függetlenül attól, hogy egyik legjobb idénye volt a csapatnak a tavalyi?
- Az igazi indoka annak, hogy nem indulunk, hogy az egyéves megállapodásunk lejárt a Bicskei TC csapatával. A mögöttünk hagyott szezonban a bicskeiek lehetőséget akartak adni a fiataloknak, akiket játékban akartak tartani. Más kérdés, hogy sok játékost nem kaptunk, teljesen új csapatot kellett építenünk, többségében mi labdarúgóink adták a magot, melléjük pedig érkeztek még Csákvárról - többek között a vezetőedző, Mikhail Stiven is. Maga a Bicske gesztorként szerepelt, a döntésük elsősorban finanszírozási okokra vezethető vissza, ők minden erőforrásukkal az NB III-as csapatra koncentrálnak a továbbiakban. Ezek után a mi részünkről racionális lépés született, mert mi eddig is vékony jégen táncoltunk létszámban, és a csapat finanszírozásában is a többiekhez képest a tabella alján voltunk.

Négy évet töltött a megyei I. osztályban a gárda, az első idényben lógott ki a mezőnyből, de utána semmi kivetnivaló nem volt a szereplésében, hogy látta?
- Az első, 2020-2021-es évünk nagyon nehéz volt, a Covid időszak és a félbeszakadt bajnokság után döntöttünk úgy, hogy 30 év után bevállaljuk a megyei első osztályt. Nekünk azért voltak tradícióink, a 80-as években nagyon jó futballcsapat volt a Mányon. Akkor egy idősebb csapatunk volt, melyből nagyon sokan visszavonultak, úgy döntöttek, hogy a magasabb osztályt nem vállalják. A második évünkben már érkeztek fiatalok, valamelyest stabilizálódott a helyzetünk (9. hely - a szerk.), majd a harmadik idényben erőnkhöz és lehetőségeinkhez képest teljesítettünk (13. hely). Tavaly azért volt szükséges, hogy kooperáljunk a Bicskével, mert nekik sem ment külön, és nekünk sem a megyei élvonalban. Kipróbáltuk, nem volt veszíteni valónk, és nem is veszítettünk vele semmit. Az azonban látszik, hogy önállóan kell, hogy megméressük magunkat.

Fotó:  A klub

A második vonalban indulnak, tényleg ennyire erőn felüli lett volna az első osztály, és ez anyagilag nem lesz annyira megterhelő?
- Ez egy egészséges folyamat része, nem is feltétlenül az anyagi kérdés volt itt a legfőbb probléma, hanem inkább az, hogy nem volt nekünk alulról merítési lehetőségünk. Mivel a játékosaink a Bicskéhez igazoltak, innentől kezdve nem volt mozgásterünk. Ezt a mozgásteret hiányoltuk, felülről nem kaptunk minőségi játékosokat, alulról pedig nem tudtunk belehúzni, mert az egy másik klub volt. A Mányi TK versenyeztetett csapatot a vármegyei másodosztályban Mány II.-Csabdi néven, ezt most meghagytuk, ők az ősszel induló idényben a harmadik vonalban indulnak, és így lehetőség van arra, hogy a játékosok vissza, vagy fel játszanak. A lényeg az, hogy a vármegyei másod és harmadosztályban is tudnak pályára lépni a játékosok, és így tudunk egymásnak segíteni. Az biztos, hogy a másodosztályban meghatározóak leszünk.

Milyen tervekkel, és kerettel vágnak neki majd a második vonalnak, mennyire fog átalakulni az állomány, illetve ki lesz a vezetőedző?
- Egészen biztos, hogy átalakul játékosállomány, nyilván sokkal jobban fogunk a támaszkodni a saját növelésű fiatalokra. Vannak tehetséges 17-18 éves játékosaink, természetesen nekik még szokni kell a felnőtt mezőnyt. Alapjában véve egy nyolc-tíz fős mag együtt maradt a tavalyi csapatból, és melléjük jönnek a fiatalok. Ez jó kohéziót jelenthet. A csapat vezetőedzője a tavalyi pályaedző, Pintér Zoltán lesz, aki helyi kötődésű, és megfelelő tudással és szakmai háttérrel, valamint lojalitással rendelkezik. Nincs bennünk az, hogy nyomban vissza kell térni az első osztályba, azt szeretnénk, hogyha egy-két éven belül olyan csapatunk lenne, amely önerőből, saját növelésű játékosokkal képes megugrani a lécet. Az utóbbi években az utánpótlás bajnokságokban folyamatosan előkelő helyeken végeztünk, és ezeknek a gyerekeknek a többsége már megérett arra, hogy a vármegye kettőben szerepelhessen, és miattuk is fontos lépcsőfok lesz a következő néhány idény.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában