Veretlenül zártak

2024.07.16. 18:16

Gól nélküli paprikás összecsapás (galéria)

Gól nélküli döntetlennel zárta ausztriai edzőtáborát a Puskás Akadémia FC a LASK Linz elleni keddi felkészülési mérkőzésén.

Szabó Róbert

Nagy Zsolt lövése épp, hogy elkerülte a kaput a LASK Linz ellen

Fotó: Nagy Zoltán Péter

Az osztrák másodosztályban szereplő SKN St. Pölten és a cseh élvonalban futballozó Slovan Liberec elleni döntetlen után július 16-án kedden az osztrák első osztályban tavaly bronzérmet szerző LASK Linz ellen lépett pályára a Puskás Akadémia FC az ausztriai edzőtábora utolsó felkészülési mérkőzésén a linzi voestalpine Stadionban. A felcsútiak egyértelműen ezen a találkozón mérhették fel igazán erejüket a Dnipro-1 elleni Konferencia-liga selejtező előtt.

A találkozó tapogatózással indult, a LASK birtokolta a labdát, és apró passzokkal próbált operálni. Az első helyzet is az osztrákoknál adódott, azonban Pécsi Ármin leért a tizenhétről leadott lapos lövésre, és magabiztosan védett. A védelem mindkét oldalon jól szuperált, a tizedik percben azonban Lamine Colley volt nagyon erőszakos, Nagy Zsolt labdát is szerzett, jól ugratta ki Mikael Soisalót, de a partlejző lest jelzett. A pálya mellől közben Hornyák Zsolt folyamatosan bíztatta övéit, és instrukciókkal látta el játékosait. Ezek hatásosak is voltak, a linzieknek nem nagyon ízlett a felcsútiak erőszakos letámadó játéka, többször is labdát tudott szerezni a Hornyák-csapat, a kapura azonban csak kisebb veszélyt jelentettek.

A 20. percben aztán az első nagyobb helyzet a Puskás Akadémia előtt adódott, Colley a partjelző szerint nem tartózkodott lesen, Jakub Plseket ugratta ki, a cseh játékos azonban jó helyzetben nem találta el a kaput. A nagy hőségben a játékvezető ivószünetet rendelt el a félidő felénél, ami mindkét csapatnak jól jött. A kis pihenő után ismét jól támadta le ellenfelét a Puskás Akadémia, érződött, hogy ez a stílus nem annyira ízlik a LASK-nak. A 28. percben egy bedobás után Colley csúsztatta meg a labdát, Plsek jól forgatott, de Nagy Zsolt fölé lőtt. 

Bár a mérkőzés a felkészülés jegyében, „barátságos" volt, a pályán ez korántsem így volt. Tapintható volt a feszültség, a játékosok nem egyszer szólalkoztak össze, és még a kispadok közt is akadt nézeteltérés. A 42. percben például a tizenhatoson belül szabálytalankodtak durván Nagy Zsolttal szemben, de a játékvezető nem ítélt büntetőt. A hátralévő időben végül gól sem született, így 0-0-s döntetlennel vonulhattak szünetre a felek.

A fordulás után igazán nagy iramban kezdtek a fele. A 47. percben nagyot kellett védenie Pécsinek egy jobb alsóba tartó lövésnél, majd két szögletnél is résen kellett lennie a védelemnek. Nem sokkal később a másik oldalon Mikael Soisalo ment át a védelmen, mint kés a vajon a pálya jobb szélén, a balon Nagy Zsolt érkezett, azonban lövésére, az üres kapuba tartó labdára pont visszaért Jorg Siebenhandl. Kérdéses volt, hogy az osztrák kapus vajon a gólvonalon kívül, vagy belül fogta meg a labdát. Döntsék el Önök.

Vajon kívül, vagy belül volt?
Fotó: Nagy Zoltán Péter

Érződött, hogy a félidőben érkező három cserével a Linz támadójátéka élénkebb lett, azonban a Puskás Akadémia védelme nagyszerűen szuperált. A játékosok végig kisegítették egymást, hol Patrizio Stronati, hol Wojciech Golla ért oda a passzokra és tisztázott, vagy Szolnoki Roland ugrott közbe és blokkolt. Az 57. percben viszont ismét Nagy Zsolt előtt adódott óriási lehetőség, nagyszerű kiugratást kapott, végigfuthatott a bal szélen, de lövése nem találta el a kaput.

Hornyák Zsolt először a 60. percben szánta el magát arra, hogy cserél, rögtön négyet is. Érezhetően a támadó játékot szerette volna erősíteni, Komáromi György mellett Jakov Puljic is pályára lépett, de stabilizálta a középpályát is Artem Favorov beállításával. A 70. perchez közeledve aztán a játékvezető újabb frissítő szünetet rendelt el a játékosoknak, amely alatt a felcsútiak trénere újabb instrukciókkal segítette csapatát. Ekkorra érezhetően csökkent a játék irama, a támadások gyakran haltak el a pálya közepén. Az időjárás azonban időközben kellemesebb lett, a tűző napsütést árnyék és lenge szellő váltotta fel, alkalmasabb lett az idő a futballra. Helyzetek azonban nem jöttek, a játék a mezőnyben zajlott továbbra is. 

Az utolsó negyedórában a LASK próbált fölényt kialakítani, a védelmi vonal passzolgatott a Puskás Akadémia védelmét azonban nem tudta feltörni, a játékosok jól mozogtak együtt. A 80. percben aztán sikerült lövésig eljutnia a hazaiaknak, Valon Berisha jól ugratta ki Moses Usort, Brandon Ormonde-Ottewill azonban jól felvette emberét, a nigériai próbálkozása pedig elment a kapu jobb alsó sarka mellett. Két perccel később aztán egy szögletet végzett el, a játékosok a kapu előtt tömörültek, de Pécsi így is jól reagált és kiöklözte az ívelést.

Öt perccel a találkozó vége előtt aztán a Puskás-Suzuki-kupán remeklő, és az elmúlt idényben az NB I-ben is debütáló tehetség, Mondovics Kevin is megkapta a lehetőséget. A 87. percben Nagy Zsolt kapott ismét remek labdát, lövése elment a kapu mellett, de a tizenhatoson belül felrúgták, a játékvezető viszont ismét nem ítélt tizenegyest. 

A paprikás hangulatú találkozó hátralevő idejében végül gól nem született, így 0-0-s döntetlennel zárult a Puskás Akadémia FC LASK Linz elleni összecsapása. A felcsútiak így veretlenül fejezték be ausztriai edzőtáborukat és készülhetnek a Dnipro-1 elleni július 25-i Konferencia-liga-selejtező első mérkőzésére.

LASK Linz – Puskás Akadémia FC 0-0 (0-0)
Linz, voestalpine Stadion

LASK Linz: Siebenhandl (Lawal, 62.) – Copado (Fain, 77.), Horvath (Zulj, 77.), Jovicsics (Berisha, a szünetben), Kone (Ljubicic, 77.), Lebersorger (Bogarde, 62.), Mohammad (Bello, a szünetben) Pintor (Usor, 77.), Pursall (Smolcic, 62.), Sztojkovics (Ziereis, 77.), Tibidi (Flecker, a szünetben). Vezetőedző: Thomas Darazs

Puskás Akadémia FC: Pécsi – Maceiras, Golla, Stronati, Markgráf (Brandon, 60.) – Szolnoki, Plsek (Favorov, 60.) – Soisalo (Komáromi, 60.), Nissila (Mondovics, 84.), Nagy Zs. – Colley (Puljic, 60.). Vezetőedző: Hornyák Zsolt

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában