Céljuk és kötelességük a nevelés

1 órája

Hornyák Zsolt: Gyors, agresszív és határozott focit szeretnénk játszani (videó)

Kemény egy hónapon van túl a Puskás Akadémia FC, amely a LASK Linz elleni felkészülési mérkőzéssel zárta le ausztriai edzőtáborát. A mérkőzést a helyszínen tekintettük meg, majd másnap Hornyák Zsolttal, a csapat vezetőedzőjével beszélgettünk az elmúlt időszakról, a célokról, és arról mire számíthatunk tőlük a következő idényben.

Szabó Róbert

Hornyák Zsolt hálás a bizalomért

Fotó: Nagy Zoltán Péter

Kiemelkedő volt a játékosok hozzáállása

Olaszországban, Felcsúton és Ausztriában készültek az új idényre. Hogy értékelné az elmúlt időszakot?

– Minden a terv szerint, és alapján ment az elmúlt egy hónapban. Meg kell hogy dícsérjem a fiúkat, nagyon jól dolgoznak, és szerencsére a sérülések is elkerültek minket. Mindenki jól, és példaértékűen dolgozik, beleértve az új fiatalokat is. Örömteljes egy edző számára, hogy kevés sérült van, csak kisebb megfázások vannak, ami nyilván ebben a melegben előfordulhat a hűtött termek miatt. A munkát azonban amit elterveztünk azt végre tudtuk hajtani.

Mennyire követte a magyar válogatott és Nagy Zsolt teljesítményét az Európa-bajnokságon?

– Végig figyelemmel kísértem a magyar csapatot, a játékunkat és Zsolt szereplését is. Nem titok, hogy sms-ekben kapcsolatban voltunk egymással, minden meccs után vagy gratuláltam neki, vagy átvettünk pár dolgot az ő szemszögéből ami bent a pályán, vagy azon kívül történt. Örülök, hogy ott tudott lenni az Eb-n, bár én azt vártam, hogy egy kicsit több és nagyobb teret kap.

Mennyire volt nehéz a visszarázódás Nagy Zsolt számára?

– Ő is megkapta a saját pihenőjét, bár ez nem volt annyi mint a többieknek, tíz napra kellett lecsökkentenünk ezt az időt. Marco Rossi edzőtáborában és az Európa-bajnokságon is edzésben volt, neki mondhatjuk, hogy nem volt kihagyása. Aktívan részt vett az edzéseken és a mérkőzéseken is. Talán csak az lényeges, hogy nem volt játékban annyira, amit ő maga is hiányolt. Ehhez képest elég frissen és jó állapotban jött vissza hozzánk úgy is, hogy mi már a felkészülés egy más fázisában voltunk, látszott, hogy edzésben, melóban volt.

Nagy Zsolt lövése épp, hogy elkerülte a kaput a LASK Linz ellen
Fotó: Nagy Zoltán Péter

Bár szokták mondani a felkészülési mérkőzésekből nem kell messzemenő következtetéseket levonni, mi az amit kiemelne?

– Magasan kiemelem a játékosaim hozzáállását. És tényleg mindenkiét, beszélhetünk a fiatalokról, vagy épp az idősebbekről is. A srácoknak nagyon jó és komoly a hozzáállása, amit látni is lehet. Soisalo például teljesen máshogy jött vissza, amit jelzett is nekem, hogy szeretne a nulláról kezdeni. Az előző idény végén Komáromi Gyuszika kiszorította a kezdőből, de ő fel akarta venni a kesztyűt és megmutatni, hogy vissza tud oda kerülni. De nem csak róla van szó, tényleg az egész csapatot ki kell emelnem, mert nagyon jól teljesítettek.

Osztrák másodosztályú és cseh élvonalbeli ellenféllel is megküzdöttek.

– Játszottunk egy jó meccset a St. Pölten ellen, ahol tervben volt, hogy több fiatalt is játszatunk. Végül bár az eredmény nem úgy alakult ahogy szerettük volna, de így is jól játszottunk, 17 éves fiatalemberekről beszélünk egy agresszív osztrák másodosztályú csapat ellen. A Liberec is jó felmérés volt, hiszen azon a meccsen a legerősebb csapatukat küldték ki a pályára, ráadásul egyértelmű céljuk, hogy bronzérmesek legyenek a cseh bajnokságban, erősek és jók, de megálltuk ott is a helyünket, veetni tudtunk, a végén pedig saját hibánkból nem győztünk.

Zárásként pedig az osztrák élvonal tavalyi bronzérmesével, a LASK Linzzel csaptak össze.

– Ez volt a legmagasabb szintű meccsünk, hiszen a LASK Linz egy európailag is magasan értékelt csapat. Azt gondolom, hogy a meccs nagyobb részén mi tudtunk dominálni, jó ellenfele voltunk a Linznek. Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy nekünk volt több tiszta helyzetünk, akár Nagy Zsolt révén. Azt én is éreztem, amit ő a meccs után elmondott, hogy még a nyugodtság hiányzott a befejezéseknél. Ez érthető is, hiszen inkább az edzésekre koncentráltunk, mint magára a játékra. Ennek ellenére azt gondolom a csapat taktikailag nagyszerűen játszott, sok labdát szereztünk a magas presszingünkkel, ami kiemelkedő egy ilyen csapat, mint a LASK Linz ellen. 

Van esetleg hiányérzete?

– A győzelmet hiányolom, simán meg tudtuk volna nyerni mindhárom meccset, még ha csak 1-0-ra is. Azonban az sokkal fontosabb, hogy a csapat összeállt, és alakulunk. Ez viszont annak is az érdeme, hogy sikerült elérnünk amit a szezon végén elterveztünk, és nem bontottuk meg a jót. Marius Corbun kívül a kezdőcsapatból nem távozott senki, Batik Bence pedig már nem volt ott a kezdőben. Két embert kell most még helyettesítenünk, ha megtaláljuk esetleg kintről a pótlást, akkor nyúlunk csak a csapathoz, de egyébként nem szeretnénk megpiszkálni a jelenlegi jót.

Egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb játék a cél

Mire számíthatunk a Puskástól a jövőben?

– Szeretnénk gyorsabban játszani, főleg a középpályán. Egyszerűbben, gyorsabban és hatékonyabban. Jó lenne, ha a befejezésekben tudnánk még javítani, ez nagyon fontos lesz, hiszen ki kell használnunk a helyzeteinket ahhoz, hogy meccseket nyerjünk. Szeretnénk javítani és mégjobban letámadni az ellenfeleket, amit a Linz ellen az első 70 percben jól kivitelezett a csapatom. Erre szeretnénk építeni a jövőt, főleg a sebességre és a gyorsaságra. Azt gondolom az európai és a világ focija is erre törekszik, minden csapat, minden válogatott szeretne nagyobb sebességben focizni. Emiatt előnyben lesznek azok a játékosok, akár még nálam is, akiknek megvan a sebessége és erre épül a kvalitása. A válaszom egyértelműen az, hogy a Puskás a jövőben gyors, agresszív, határozott focit szeretne játszani.

Egy kicsit úgy tűnik, mintha Lamin Colleyra nagy felelősség hárulna. Terveznek erősíteni a támadósorban?

– Egyértelműen szerettünk volna egy csatárt, de ők a legdrágábbak és nem egyszerű minőségi játékost igazolni erre a posztra. Márpedig nekünk meg kell ütni egy szintet, és kvalitásban jobbat kell igazolnunk mint Colley vagy épp Puljic. Mindkét játékosnak más a stílusa, de ez azért is jó, mert így ellenféltől függően a rendszert is tudjuk változtatni. Persze ha találunk árban megfelelő, hasonló vagy jobb kvalitásokkal rendelkező támadót akkor miért ne erősítenénk? Az viszont biztos, hogy ezt semmiképp sem szeretnénk ész nélkül erőltetni, csak hogy legyen valaki. Ha lesz rá lehetőség akkor viszont inkább a fiatalok között szeretném megtalálni akár a következő Lamin Colleyt. Mondok egy nevet, Mondovics Kevin. Megvan rá az esély, hogy ő legyen a következő kis csillagunk, de ehhez nagyon sokat kell még dolgoznia. Azért is fontos ez, mert nekünk van egy ilyen szándékunk is, hogy ne csak vásároljunk, hanem a saját nevelésekből építkezzünk. A legfontosabb azonban az, hogy egyiket se ész nélkül csináljuk.

Lamin Colley agilis játékot mutatott a LASK Linz ellen
Fotó: Nagy Zoltán Péter

Pécsi Ármin és Gruber Zsombor. Két név az elmúlt évekből, akik berobbantak az NB I-be a Puskás Akadémiában. Ki lehet a következő?

– Nagyon fontos a játékosok fizikális állapota. 17 éves fiatalemberekről beszélünk, nagyon jó alapot tudnak nekünk szolgálni. Jelenleg azt gondolom, hogy Markgráf Ákos áll a legközelebb a kezdőcsapatba való beépítéséhez. Utána Mondovics Kevin lehet a következő, de nem szabad elfelejtenünk Pál Barna vagy épp Kocsis Dominik nevét sem. Legutóbb Pécsi Ármin volt az aki beleszólt az első csapat életébe, idén ez Markgráf Ákos lehet.

Kezdődik az éles munka

Sajtóhírek szerint a Konferencia-liga-selejtezős ellenfelük megszűnt. Hogy készülnek a mérkőzésre?

– Úgy készülünk hogy lesz meccs a Dnyipro-1 ellen. Nem szeretnénk azt a hibát elkövetni, hogy sajtóhírek alapján elkönyveljük, hogy nem lesz és nem készülünk ellenük. Én nem hiszek az ilyen dolgokban. A valóság majd elönti, jelenleg viszont úgy készülünk, hogy július 25-én Konferencia-liga-selejtező meccset játszunk a Dnyipróval Kassán. 

Honyák Zsolt nem számít könnyű mérkőzésre az Újpest ellen
Fotó: Nagy Zoltán Péter

Utána pedig rögtön jön az Újpest az NB I nyitófordulójában.

– Készülünk az Újpestre is már. Látjuk, hogy új csapat épült, új tulajdonossal és új, az eddigiknél nagyobb célokkal. Tisztában vagyok azonban azzal is, hogy ez nem egyszerű, az új kezdet sose könnyű. Grzelak edző stílusát már ismerjük, a Vidiből ment át az Újpestbe ugye. A legfontosabb viszont, hogy mi egy agresszív focit szeretnénk játszani, nem akajuk megváltoztatni a rendszerünket, azt ami jó volt, se személyben, se stílusban, csak még agresszívabban, gyorsabban, egyszerűbben és határozottban akarunk focizni. Ez viszont úgy gondolom benne is van a DNS-ünkben. Kiemelhetem Soisalót, Komáromit, Nagy Zsoltot, mindegyikőjükben benne van a sebesség, de Lamin Colley játékának is az erőssége a gyorsaság. Emiatt adott, hogy ilyen stílusban játsszunk, és még emeljük a szintet, a gyorsaságot. Remélem, hogy az Újpest elleni találkozón ezt meg is tudjuk mutatni, de nem számítok arra, hogy könnyű dolgunk lenne ellenük.

Már a hatodik évét kezdheti meg a Puskás Akadémia FC kispadján. Milyen célokkal vág neki a következő időszaknak?

– Ahogy korábban, úgy ismét meg szeretném köszönni a bizalmat, hiszen ez a legfontosabb dolog egy edző számára, ha megkapja a klubjától a bizalmat. Óriási alázattal kezelem ezt még mai is. Fontos emellett, hogy nem térek el a közös céljainktól. Nekünk egy kicsit specifikum a feladatunk, ahogy az a múltban volt a jövőben is. Nem csak annyiról van szó, hogy megnyerjük a bajnokságot, vagy felzárkózzunk a Ferencváros, vagy éppen a Paks mögé. Nekünk célunk, és kötelességünk a nevelés! Még ha csak egy játékost is tudunk beépíteni az NB I-es csapatba, akkor is. Szerintem reálisan egy évben egy vagy két játékost tudsz behozni NB I-es vagy akár magasabb szintre is. Ezen az úton szeretnénk a jövőben is járni. Azt gondolom ami jó azt meg kell hagyni. Azonban amin ha tudunk javítani a munkánkon, akkor javítanunk kell. Én is ha tudok még tanulni, márpedig tudok és van is miből, például a kollégáktól, akkor szeretném is fejleszteni a saját tudásomat és a képességeimet a stábom és a játékosaim segítségével. Ezt azért is emelem ki, mert minden szezon elején leülünk a stábommal, a tulajdonosokkal és a vezetőséggel is, hogy eldöntsük kivel megyünk a következő évben és mi a következő feladatunk. Egyértelmű feladataink maradtak. Felzárkózni magyar szinten az élvonalba és a nevelés, hogy felhozzunk egy két fiatalt, akik stabilak az első csapatban. Emellett azt is megbeszéltük, hogy min tudunk változtatni. Én azt gondolom, hogy ez a sebesség és a gyorsaság. Mivel Európa és a világ is ebben fejlődik mi sem szabad, hogy lemaradjunk és a képességeink maximumát meg kell tennünk azért, hogy tartsuk a lépést a többi európai topcsapatokkal. Úgy gondolom, hogy ehhez elég jól próbáljuk megtenni a tőlünk telhetőt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában