A Volán Fehérvár öttusázója csapatban állhatott dobogóra

2024.07.13. 21:10

Tamás József bronzérmes a budapesti Európa-bajnokságon

Három fehérvári állt rajthoz a budapesti Felnőtt Öttusa Európa-bajnokságon, Az Alba ÖSE versenyzője, Alekszejev Tamara és a volános Demeter Bence nem került a szombati döntőbe, azonban Tamás József igen. A Volán Fehérvár 24 esztendős sportolója csapatban bronzérmes lett Koleszár Mihály és Bereczki Richárd társaságában.

Horog László

A volános Tamás József a bronzéremmel a nyakában a budapesti kontinensviadalon

Fotó: Horog László / FMH

A pénteki középdöntőben búcsúzott a dobogóra hajtó Demeter Bence, aki rossz vívása – pedig ez a szám kimondottan erőssége – miatt a 12. helyről várta csoportjában a folytatást, nem tudott előrelépni. Az utolsó lövészete előtt még bejutó helyen állt, azonban többször rontott, hátrányát nem tudta ledolgozni, pályafutása minden bizonnyal utolsó kontinensviadalán elmaradt a várakozástól. Nagyszerűen vívott Alekszejev Tamara (13 győzelem, 15 vereség), aki tovább négy sikert hozzátett a bónuszvívás során is, a medencében is megfelelően teljesített. Csoportjában a harmadik helyen kezdte a kombit, azonban ahogy rótta a köröket a lövészettel tarkított futásban, egyre inkább visszacsúszott, a 13. pozícióban ért célba, a finálét ő sem tudta kiharcolni.

Ahogy a korábbi napokon, szombaton is rekkenő, mondhatni, pokoli hőség fogadta a női és férfi döntő résztvevőit, előbb a női csapat szerzett bronzérmet, majd következtek a férfiak. A volános, junior országos bajnok Tamás József felnőtt világversenyen először került a 18-as döntőbe, ahol végül a 16. helyen zárt. Három magyar szerepelhetett a fináléban, rajta kívül Bereczki Richárdnak és Koleszár Mihálynak szurkolhattak a lelkes drukkerek. Délelőtt a nőknél nyolc hibátlan lovaglás is összejött – köztük Erdős Ritának és Simon Saroltának –, délutánra talán fáradtabbak lettek a négylábúak, ugyanis mindössze három maximum pontszámos lovaglás láthattak a szurkolók. Bereczki egy, Koleszár két verőhibával teljesítette a pályát – Tamás is csak egy akadályt vert le lovával, melyért hét pont levonás jár, ám ő további tíz pont büntetésben részesült egy alig hihető hiba miatt: szabálytalan volt az öltözete, nem a lovas zakójának jobb, hanem a bal ujján viselte a nemzetközi szövetség címerét. Hasonlóan tíz pont retorzió jár például azért, ha a versenyző nem simogatja, azaz kedvesen paskolja meg a lovat a futamot követően, mintegy megköszönve az állatnak a teljesítményét. Mivel előzőleg a női verseny során az ukrán lány fel sem húzta a UIPM logóját, ezért kapott tízpontos büntetést, a sasszemű zsűri Tamásnál a rossz kézre felhelyezett címer miatt büntetett. Martinek János szövetségi kapitány igyekezett eljárni az ügyben, de lepattintották, mondván a szabály az szabály.

Tamás József két nappal korábban kiváló, 23–12-es mérleggel fejezte be a csütörtöki elődöntős körvívást, ehhez tett hozzá két pluszpontot egy nyertes bónusz asszóval, a szenvedő fél Koleszár Mihály volt, aki 21-14-gyel érkezett a döntőbe, Tamás előtt kettőt szúrt négy pluszpontért, mielőtt kikapott a fehérvári sportolótól. Tamás a pástra lépés előtt jéggel hűtötte tarkóját, mielőtt szólították, megjegyezte, az időjárás rengeteget kivesz a versenyzőkből. Bereczki Richárd 17-18-as mérleget produkált előzőleg, ő szintén négy további egységet gyűjtött be két győztes asszó után. Úszásban Tamás ezúttal is kiválóan tempózott a medencében, a KSI 25 méteres uszodájában, 2 perc alatt, 1:59.86 perces idővel teljesítette, Bereczki két és fél, Koleszár három és fél másodperccel lassabb időt úszott nála.

A kombinált szám előtt az ukrán Olekszandr Tovkaj tetemes 19 másodperces előnyt alakított ki a második Tamás József előtt, ezért is volt fájó a tízpontos, azaz tíz másodperces büntetés a lovaglásnál. Koleszár 32 másodpercre volt az első helytől, ám csak 13-ra a dobogótól, Bereczki 23 másodperces hátrányból indult a harmadikhoz képest. Tovkaj győzelme egyértelmű volt, a párizsi olimpikon, hétfőn váltóban bronzérmet szerző ukrán öttusázó első egyéni Eb-címét ünnepelhette. Koleszár Mihály a kilencedik helyről gyorsan feljebb lépett, a verseny hajrájában esélye volt a dobogóra, ám elmaradt elődöntős lövészetétől, egy nappal korábban csak ötöt hibázott, ezúttal többet. Szombaton hétszer rontott, ám ez pont elég volt ahhoz, hogy a még nála is gyorsabban futó, tavalyi Európa-bajnok olasz Giorgio Malan és a német Marvin Dogue megelőzze. Bereczki Richárd a 12.-ről a kilencedikre jött előre. Tamás József kiválóan, hiba nélkül kezdte a kombit, a folytatásban azonban többször is beragadt a lőállásban, leginkább a záró, negyedik sorozat során, végül a 16. helyen érkezett célba.

Balról Koleszár Mihály, Tamás József és Bereczki Richárd a a dobogón
Fotó: Horog László / FMH

Az már a döntő előtt biztossá vált, hogy az olaszok és az ukránok mellett a magyarok lesznek dobogósok, hiszen ezek a nemzetek képviselték magukat három-három versenyzővel a fináléban, csak a sorrend volt kérdés. A mieink végül bronzérmet szereztek a csapatversenyben, aminek mindannyian rendkívüli módon örültek.

Öttusa Európa-bajnokság, Puskás Aréna Szoborpark Férfiak, egyéni, Európa-bajnok: Olekszandr Tovkaj (Ukrajna) 1535 pont, 2. Giorgio Malan (Olaszország) 1525, 3. Marvin Dogue (Németország) 1522, 4. Koleszár Mihály 1514, … 9. Bereczki Richárd 1489, … 16. Tamás József 1450 Csapat, Európa-bajnok: Olaszország (Federico Alessandro, Giorgio Malan, Matteo Cicinelli) 4532 pont, 2. Ukrajna (Hordij Bereznyakov, Jurij Kovalcsuk, Olekszandr Tovkaj) 4484, 3. Magyarország (Bereczki Richárd, Koleszár Mihály, Tamás József) 4453

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában