Már most több száz érdeklődő

2024.08.06. 15:00

Csernye Trail lesz szombaton, négy távon és futók százaival

Nemcsak festői környezetéről és a szlovák hagyományok őrzéséről híres Bakonycsernye, hanem a gazdag sportéletéről is. Augusztus 10-én például elstartol a Csernye Trail. A nevezők választhatnak a Bulifutam, valamint a Bányász-, a Pincebuli- és a Csernye-kör között.

Palocsai Jenő

Illusztráció!

Forrás: Pexels.com

Terepfutás lesz a Bakony lábánál, a Bakonycsernyét körülölelő, festői környezetben. A Csernye Trail résztvevői végigfuthatnak a távok megtétele közben, a sportpályáról indulva, a tópartokon, domboldalakon, gyönyörködve a fenyvesekben és szőlőskertek soraiban.

A 2.2 km-es Bulifutam esetében a táv rövid, a terep kiváló, akár gyerekeknek is. Egy kicsi domb, egy kisebb lejtő, majd egy szép kilátással bíró dombtető vár a versenyzőkre, akiknek nem állítanak fel frissítőpontot, hiszen mire megszomjaznak, már vége is a körnek, hiszen az ügyesebbeknek csupán negyed óra az egész.

A Bányász-kör már egészen más. Itt hosszabb a táv, összesen 8 km, és ha hosszabb a táv, több a kihívás is. Aki ezt a távot választja, az inkább terepfutásra készüljön, és nyugodtan hagyja otthon az aszfaltra használt cipőt. A rövid erdei szakasszal is megfűszerezett távval kapcsolatban azt mondják a szervezők: Gyakorlott futóknak szárnyalás, hobbifutóknak lebegés, kezdőknek mélyrepülés.

A Pincebuli- kör becsapós neve senkit se tévesszen meg, borkóstoló nem lesz, viszont aki ezt a 13 km hosszú kört választja, az feljut a szőlőhegyre, az „Iznaira”, mely kultikus helye Bakonycsernyének, emellett elhalad a település másik közkedvelt helye a horgásztavak területe mellett is. Itt már a terepcipő használata kötelező előírás, mert a táv nagy részét földúton teszik meg a futók.

A leghosszabb táv természetesen a 22.2 km-es Csernye-kör, ami az 5 km hosszú település nagy forgalmú, aszfaltos útjait csak néha-néha érinti, viszont végig halad a földutakon, méghozzá úgy, hogy gyakorlatilag végig terepen kell megtenni a félmaratoni távot. A legnagyobb körrel kapcsolatban a következőkre hívják fel a szervezők a figyelmet:

– A Csernye-kört szigorúan csak azoknak ajánljuk, akik legalább egyszer, de inkább többször, futottak már minimum 21 km-t és gyakran terepeznek. Nem szépítjük, durva és kőkemény kihívás ez a táv, de ettől szép a futás. Legyőzni az akadályokat és egy picit önmagunkat is – biztat minden érdeklődőt a szervező, az Együtt Bakonycsernyéért Egyesület.

A Csernye Trail 2024. szervezése során létszámkorlátot vezettek be. A három hosszabb távra összesen 300 fő, míg a Bulifutamra külön 100 fő a maximum nevezhető futók száma. Frissítőpontok lesznek, de tanácsos mindenkinek kulacsot vinni, a folyamatos folyadékpótlás miatt.

A verseny, túl a mozgáson és a közös élményeken, karitatív célokat is szolgál. A nevezéssel 400 Ft-tal támogatja minden induló az Alapítvány a Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért munkáját.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában