Hírek

2009.08.18. 02:26

A gyors irtás reményében

Székesfehérvár - A sorsolással parlagfüves akciónk hivatalos része lezárult ugyan, de olvasóink - s ennek örülünk! - továbbra is aktívak a témában. Hiszen a gyom most virágzik.

Kocsis Noémi

Ha a kedves olvasó tudja magáról, hogy allergiás a gyomokra, talán nem csodálkozik, miért tüsszög az átlagosnál többet e napokban, s most éppen miért nem szükséges megkérdeznie orvosát-gyógyszerészét panaszai okáról. Valószínűleg úgyis tudja: virágzik a parlagfű, amely ilyenkor igen sokak mindennapjait keseríti meg.

Olvasóinktól szép számmal kaptunk-kapunk bejelentést, fotót parlagfüves, gyomos, elhanyagolt területekről. Részletes levelet küldött Balogh Csaba is.

- A Kisteleki utca 17. szám lakatlan - írja -, a ház eladó már évek óta, de elmondhatom, a tulajdonosok rendszeresen vágják a felnövekvő növényzetet, a többi között parlagfűt. Csakhogy probléma az, hogy csak vágják, és nem irtják, így a földben maradó gyökérről hetek alatt újra sarjad és virágzik, szórja a pollent, és ha nem időben kaszálják, terjed a széllel a környező területekre.

A szomszédos ingatlan viszont lakott - írja olvasónk -, de teljesen rendezetlen. Többször bejelentést kezdeményezett a környék lakossága a szabálytalanul tartott állatok, illetve az ezért kialakult állapotok (szabad trágyatároló, embermagasságú gaz, a többi között parlagfű, légyrajzás, kibírhatatlan szag) miatt, de eddig eredménytelenül.

Megkérdeztük a szóban forgó 13. számú választókerület képviselőjét, tud-e a problémáról? Bezzegi Pál elmondta, a körzetből ezen a nyáron nem érkezett hozzá panasz gyommentesítés elmulasztása miatt. A képviselő ígérte, felveszi a kapcsolatot az elhanyagolt telek tulajdonosával.

Lapunk múlt pénteki számában egy verebi panasz nyomába eredtünk, ennek kiegészítéseként megkérdeztük Kurcz Mária polgármester asszonyt, aki rövid távon szintén intézkedést ígért. Írtunk egy ercsi esetről is: itt a polgármester személyesen indult felderíteni egy Nefelejcs utcai parlagfüves panaszos bejelentését. Tegnap bizottsági ülésen értük őt utol: Szabó Tamás már arról számolhatott be, a telektulajdonosok 24 óra alatt intézkedtek, és levágták a gyomot az ingatlanon.

Tiszta levegőt! címmel már küldhetik, vagy hozhatják a 6-11 évesek rajzpályázatunkra a pályamunkákat szerkesztőségünkbe, egészen szeptember 30-áig. A gyerekeket arra kérjük, meséljék el képekben, mi jut eszükbe a parlagfűről? A pályázat részletei honlapunkon megtalálhatóak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!