Hírek

2009.09.29. 02:28

A makacs hazaszeretet

Székesfehérvár, Sukoró - A pákozd-sukorói ütközet 161. évfordulója alkalmából több megemlékezés is zajlott: volt ökumenikus ima, s megkoszorúztak egy dicső síremléket is.

Tihanyi Tamás

A Városszépítő Egyesület Poklosi Péter tanár úrral és a Vörösmarty Mihály szakképző diákjaival együtt tegnap immár hagyományos módon koszorút helyezett el a város legrégebbi, legszebb sírkertjében, a Hosszú-temetőben. Schvanfelder József fehérvári, székesegyházi kanonok, szentszéki ülnök (meghalt 1875. február 9-én) megtagadta Jellasicstól a megszálló császári katonaság élelmiszerrel való ellátását, s ezért hét évet töltött tömlöcben.

A sukorói haditanácsra emlékezve volt megemlékezés és ökumenikus ima a szabadságharc hőseiért tegnap délután a sukorói református templomban, majd a résztvevők koszorút helyeztek el a templom bejáratánál lévő emléktáblánál.

A sukorói önkormányzat és a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezete kerekasztal-beszélgetést rendezett hétfőn, amelyre a Magyar Honvédség tábornoka mellett a tókörnyék önkormányzati, oktatási és civil szervezeteinek vezetői voltak hivatalosak. Az esemény a hősök előtt tisztelgett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!