Hírek

2009.09.17. 02:29

A megbolygatott föld a parlagfű melegágya

Székesfehérvár - A parlagfű erőteljes térhódítása hazánkban nem valamiféle magyar átok, bár kétségtelenül összefüggésben áll a Kárpát-medencei klímával. A növény Európában itt különösen jól érzi magát, s irtása is hektikusan történt-történik.

Zsohár Melinda

- A kontinensen a Kárpát-medencében leltek a legkedvezőbb körülményekre a dél-európai rész felől észak felé húzódó gyomnövény szétszóródó magvai - erősíti meg Pálmai Ottó, a Fejér Megyei Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője. - Franciaország délkeleti részén ugyanígy otthonra lelt az allergén növény, ott is erőteljesen küzdenek ellene a földművelők, gazdálkodók. Az éghajlati viszonyok, a csapadék mennyisége, az átlaghőmérséklet mind-mind hatással van a parlagfű szaporodására, az irtás intenzitása és módja már gazdasági és társadalmi tényezőktől függ - ad okfejtést a szakember.

A Kárpát-medence már nem csupán Magyarországot jelenti, az elcsatolt földrajzi területeken is tömegével virul a parlagfű, ott, ahol a mienkhez hasonlóak a klimatikus viszonyok. A mezőgazdászok a 80-as években is számoltak a parlagfű veszélyeinek növekedésével, sokan akkortól szenvednek allergiától, amelyben a parlagfű a ludas elsősorban, de nem csak ez a gyom. A keresztallergia következtében viszont a parlagfű pollenrajzásakor más allergének hatása is felerősödik, s kétségtelenül a legtöbben e virulens gazra panaszkodnak legtöbben. Ausztria burgenlandi táján, s Románia partiumi szakaszán is nagyon elszaporodott a növény - az ellene való küzdelem viszont éppúgy különbözik, miként Franciaországban is más a helyzet. A magyar tájon többször átalakult a föld tulajdoni szerkezete, s e történelmi-társadalmi tény is befolyásolja a helyzetet.

További cikkek a parlagfűről itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!