Hírek

2009.09.15. 02:27

Hogy van a lelke? - kezdődik az egészségfelmérés

Budapest, Székesfehérvár - Hogyan értékeli egészségi állapotát? Elégedett-e az egészségügyi szolgálatásokkal, milyen gyógyszereket, gyógyhatású termékeket használ?

Móré Erzsébet

Első ízben, szeptember 15. és október 30. között tartják Magyarországon a lakossági egészségfelmérést. Az Európai Unió 2008-ban fogadta el azt az egészségügyi statisztikai rendeletet, amely szerint a tagállamokban ötévenként sor kerül harmonizált lakossági egészségfelmérésre, első alkalommal 2008-2009-ben. Az ELEF általános célja olyan egészségfelmérési gyakorlat kialakítása, mely rendszeresen megbízható adatokat szolgáltat az Európai Unió lakossága körében előforduló problémák gyakoriságáról, az azokat befolyásoló tényezőkről, az egyénre, a családra és a társadalomra nehezedő terhekről. A felmérés lehetőséget teremt az adatok nemzetközi szintű összehasonlítására. Az egészségfelmérések eredményeinek sokoldalú hasznosítása körében az egyik legfontosabb, hogy hozzájárulnak az egészségpolitikai döntések megalapozásához, továbbá igen jelentős adatforrást biztosítanak az országos egészségügyi programok hatékonyságának értékeléséhez is. Magyarországon a felmérésre 449 településen, a magánháztartásokban élő, 15 évesnél idősebb lakosság körében, 7000 személy megkérdezésével szeptember 15. és október 30. között kerül sor. A Központi Statisztikai Hivatal sorszámozott igazolvánnyal rendelkező kérdezőbiztosai keresik fel az embereket: kérdőívet töltenek ki az egészségi állapotukról, életmódjukról, az egészséget befolyásoló tényezőkről, az ellátással kapcsolatos véleményükről.

Miről is kérdeznek?

Az egészségi állapot önértékelése: krónikus betegségek, balesetek, sérülések; munkával kapcsolatos egészségproblémák; korlátozottság a mindennapi életben; fájdalom, lelki problémák.

Az egészségügyi ellátórendszer igénybevétele: kórházi tartózkodás gyakorisága; orvossal, fogorvossal, egyéb egészségügyi dolgozóval való találkozások; egészségügyi ellátás igénybevétele, az ellátással való elégedettség; gyógyszerek és gyógyhatású termékek használata.

Egészségmegőrzés: testmagasság, testsúly, táplálkozás.

Általános információk: nem, életkor, iskolai végzettség, családi állapot, foglalkozás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!