Hírek

2009.10.09. 02:28

Zajvédő falak is épülnek

Székesfehérvár - Több olvasónk jelezte, hogy a Tárnok-Székesfehérvár között zajló vasúti felújítás nagy zajjal jár. A beruházó Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (Nif) Zrt. szerint a kivitelezés végére zajcsökkentő létesítmények épülnek a területen.

Bognár Máté

Tárnokon, Martonvásáron, Baracskán, Pettenden, Kápolnásnyéken, Velencén és Dinnyésen összesen 9567 méter zajvédő fal épül meg a beruházás végére - közölte lapunkkal a Nif Zrt. kommunikációs vezetője. Fazakas Orsolya elmondta: az építés egy része sajnos lakott területeken zajlik, és az építés jelentős zajhatással jár, ám a zajcsökkentő létesítmények a beruházás végére elkészülnek. Közlése szerint a vasúti zaj és rezgés csökkentése érdekében a sínkamrába elhelyezhető elemeket építenek Kápolnásnyéken és Dinnyésen - mindkét vágányban.

A kivitelezés üteméről szólva a szóvivő rámutatott: idén Martonvásár és Gárdony állomás átépítése történik meg, Kápolnásnyék és Gárdony, továbbá Börgönd és Pusztaszabolcs között átépítik az állomásközöket, s megújul az ideiglenes biztosító berendezés, a térvilágítás is, Börgönd-Pusztaszabolcs kivételével pedig a villamos felsővezetéket is átépítik. Jövőre megújul a vasútvonal Gárdony és Dinnyés, illetve Tárnok és Martonvásár között, továbbá átépítik a dinnyési állomást. Két év múlva Martonvásár és Kápolnásnyék között épül át a vasúti pálya, s Kápolnásnyéken az állomás, míg 2012-ben a Dinnyés és Székesfehérvár közötti szakaszra kerül sor.

Jelenleg Kápolnásnyék és Gárdony között építik át a jobb vágányt, a munkák során használják az egyik legfejlettebb vasútépítési technológiát, a vágányátépítő vonatot is. A szakaszon felújítanak vagy teljesen kicserélnek 14 kisebb átereszt, 4 új gyalogos aluljárót építenek, Velencén egy közúti aluljáró épül, míg Velencefürdőn a meglévő gyalogos aluljárót építik át; s megújulnak a Gárdony és Velencefürdő állomásokon lévő gyalogos felüljárók is. Felújítják Velencefürdő és Velence utasforgalmi épületeit is, jelenleg folynak az engedélyezési eljárások. Ezzel párhuzamosan Gárdonyban és Martonvásáron is építkeznek: burkolják a peront, építik a perontetőt, a gyalogos-aluljárót, a felsővezetéket, az ideiglenes biztosítóberendezést, a térvilágítást és az ideiglenes utastájékoztatást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!