Hírek

2010.11.08. 03:29

Hogyan lehet felzárkózni Fejér déli részén? Huszonöten aláírták a szerződést

Rétimajor - A megye három déli kistérségének polgármesterei tanácskoztak a napokban. Céljuk a hátrányos helyzetű települések felzárkóztatása, amelyet nagyobb összefogással, jobb kommunikációval, egymás támogatásával érnének el.

Miskei Anita

Varga Gábor országgyűlési képviselő, Cece polgármestere kezdeményezte a megye déli kistérségeinek találkozóját. Az abai, az enyingi és a sárbogárdi kistérségek 28 településének polgármesterét hívta össze Rétimajorba. Az újonnan megválasztott polgármesterek mellett a régiek is eljöttek, huszonöten éltek a találkozó adta lehetőséggel, a fórumról mindössze az alsószentiváni, a kálozi és a lepsényi polgármester maradt távol. Varga Gábor polgármester hangsúlyozta, Dél-Fejér szinte minden településén azonos problémákkal küzdenek: a jelentős mértékű munkanélküliséggel, a munkahelyek hiányával, a közcélú foglalkoztatás szükségességével, a csatornázással, az utak állapotának javításával, valamint a belvízzel.
- Életképes vidéki településekre van szükségünk, ez csak összefogással érhető el. Ennek érdekében a közös célok meghatározását követően kezdődhet a közös munka.
Ebben a három kistérségben összességében hetvenezer embert képviselnek, a térség problémáit az új polgármesterek is felismerték. Azok orvoslásához stratégiát kell kidolgozni, s azok mentén következetesen, s általa eredményesen előrehaladni. Megjegyezte, közös irányok kellenek: kialakítanák az újkori demokráciát, fejlesztenék a gazdaságot, a mezőgazdaságot és az intézményhálózatot is.
- Minden településen nem lehet például ipari park, de a térségben élők mindegyike dolgozhat az ott letelepedő vállalkozásoknál. A lényeg a közös gondolkodás, a közös érdekek felismerése. Ha erősítjük érdekérvényesítő képességünket, minőségibb önkormányzatokat igazgatunk, új típusú vidékfejlesztést támogatunk, és ösztönözzük a civil szerveződéseket, összehangoljuk az operatív tevékenységeket, akkor kitörhetünk a hátrányos helyzetű térség szerepéből - mondta Varga Gábor.

Az együttgondolkodás eszméjének elfogadását, azaz az összefogást, a közös célok megvalósítását végül egy szerződéssel pecsételték meg, melyet a huszonöt polgármester mindegyike aláírt.

Az együttgondolkodás eszméjének elfogadását, azaz az összefogást, a közös célok megvalósítását végül egy szerződéssel pecsételték meg, melyet a huszonöt polgármester mindegyike aláírt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!