Hírek

2011.06.20. 07:07

Csákvári fakezasnap szép cserépedényekkel, filmvetítéssel

Csákvár - Az Eszterházyak által épített tűzoltótorony és a Vértes Múzeum helyiségeiben és udvarán tartották a hétvégén a fazekasnapot, amelyet összekapcsoltak a múzeumok éjszakájával. A hideg érkezése előtt igazi nyári, romantikus estével zárult a mozgalmas nap.

Zsohár Melinda

 

A hajdani mezőváros szívében álló, felújított parasztház 1962-től hivatalosan is múzeum. Annyira leromlott azonban az állapota, hogy bezárták, s egy sikeres pályázatnak és a csaknem száz önkéntesnek köszönhetően újították fel három esztendeje, azóta is őrzik, vigyázzák, bővítik magát a szép épületet és kincseit. A virágokkal, ókúttal, ősi kövekkel ékes udvarán, a szomszédos tűztoronyban és a szabadtéri színpadon zajlott az idei fazekasnap az önkormányzat és a Vértes Múzeum Baráti Köre Egyesület közös rendezésében. Igaz, csupán néhány fazekas sátorban kínálták a cserépportékát, ám egyéb érdekes események és kiállítások színesítették a napot.

 

 

A németországi Pyrbaum testvérvárosból is érkeztek vendégek, este pedig filmet vetítettek az 1929-es nagy helyi szenzációról. Alig három évvel a Kodály –Paulini Operaház-béli ősbemutatót követően Csákváron a helyi műkedvelő „földmíves ifjak” is betanulták a zenés darabot, a Háry Jánost, amelynek előadását élő, egyenes adásban közvetítette a Magyar Rádió! A szövegíró Paulini Béla ugyanis Csákváron született, és egy lelkes, a helyi közösség iránt szívbéli elkötelezettséggel bíró kántortanító, Kovács László Pál úgy gondolta, képesek e vállalkozásra. A tanítónak szentelték az első szobát, csellója is helyt kapott benne, de látható néhány eredeti ruha az egykori előadás jelmezeiből is. Sajnos, az utolsó szereplő, az akkor hatéves Bőle Juliska – Szekeres Lászlóné - tavaly hunyt el 88 esztendős korában, mondta el fia, Szekeres Károly fazekas. Károly néhány éve nem dolgozik, de most koronghoz ült, s a kisgyerekeknek tartott kézműves foglalkozást feleségével a jeles napon. S még egy híres ember, a legendás Magyar Rádió Gyermekkórusa karnagya, a néhai Csányi László is Csákváron született született. Róla és feleségéről, Botka Valériáról is fotókon emlékeztek meg.

 

 

A Vértes Múzeumban az egyesület elnöke, Illés Szabolcs, középiskolai történelemtanár a tősgyökeres csákvári büszkeségével mutatta be, miként ötvözik a házban a hagyományos emlékek kiállítását egy-egy mai tárlattal. Most éppen Majorné Kiss Mónika míves, különleges gobelinjei kaptak helyet az egyik szobában. Tóth Árpádné egyesületi tag a csákvári cserépkályhát dicsérte, s a régi cserépedényeket, amelyek a Dunántúl tárgyi kultúrájába évszázadokon át beivódtak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!