Hírek

2012.05.25. 13:32

A gyerekekért és szüleikért, 125 éve - ünnep a Felsővárosi Óvodában

Székesfehérvár - Generációk jártak a Felsővárosi Óvodába, amely idén tavasszal ünnepli alapításának 125. évfordulóját.

Fejér Megyei Hírlap

125 évvel ezelőtt, 1886. március 26-án a Szent József Római Katolikus Egylet  ülésén született meg  a döntés arról, hogy szükséges megépíttetni a felsővárosi kisdedóvót, merthogy nagyon sok olyan család él a környéken, akik a földmunkák idején, tavasztól őszig kénytelenek kivinni a földekre a kisgyermekeiket, mivel nincs hol elhelyezni őket. A város testülete pedig Havranek József polgármester vezetésével úgy döntött, a nemes cél megvalósítása érdekében telket ajándékoz az egyletnek. Itt épült meg 1887-re a mai felsővárosi óvoda elődje, amelynek 125 éves fennállását ünnepelték. Mint Bisztriczné Macz Éva, az óvoda vezetője kiemelte, nem egy olyan felsővárosi család van, akinek tagjai három-négy generáció óta ide járnak kisgyermekként oviba, külön kiemelte a Beke, a Botos és az Almási családot. Az ünnepségen részt vett a 89 éves Fister Éva is, aki az 1920-as években járt a Felsővárosi Óvodába!


A körzet önkormányzati képviselője, Földi Zoltán és néhány más felsővárosi lakó egy időutazásra hívta a megjelenteket: megelevenítették a már említett egylet azon ülését, ahol a döntés megszületett az óvoda létrehozásáról.
Spányi Antal megyés püspök köszöntőjében kiemelte, a döntést meghozó felsővárosiak mertek előre nézni, mertek modernek lenni, hiszen úgy döntöttek, az óvodába felekezeti hovatartozástól függetenül bárki beírathatja csemetéjét. Sőt, a szegényeknek gondozási díjat sem kellett fizetniük!
Az ünneplőket Vargha Tamás országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke, valamint Cser-Palkovics András polgármester is köszöntötte. Székesfehérvár polgármestere külön köszönetet mondott Kiss Józsefnek, az egykori ARÉV vezérigazgatójának, aki 1972-ben, amikor az óvoda épületét a rossz, veszélyes állapota miatt be kellett zárni, úgy döntött, megmentik és felújítják a házat. A Felsővárosi Óvoda azóta is szolgálja a városrész kicsinyeit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!