Hírek

2012.07.23. 07:29

Lólengés - Berki krisztián az egyik legnagyobb olimpiai esélyes

Székesfehérvár - Reméljük, nincs a vállán nagy teher. Berki Krisztián, a világ egyik legkiválóbb tornásza, a lólengés koronázatlan királya, a legnagyobb esélyesként utazik Londonba, hogy világ- és Európa-bajnokként végre olimpiát is nyerjen.

Bobory Balázs

Kétszeres világbajnok, ötször lett a vén kontinens legjobbja. Az erő, az elegancia és  a precizitás a védjegye, ezért tartja hosszú esztendők óta Berki Krisztiánt a Nemzetközi Torna Szövetség a legmagasabban jegyzett sportolónak lólengésben.

Hagyományosan magyar szer ez, tudjuk már Magyar Zoltán, illetve Borkai Zsolt óta. Berki Krisztián csak ápolja a hagyományokat és próbál felérni a kiváló elődökhöz, amely Londonban sikerülhet neki, ha valami katasztrófa, egy súlyos hiba a gyakorlat során, vagy sérülés nem jön közbe. De erre nem is szabad gondolni, hiszen Berki régóta versenyez, bírja a lelki, mentális terhet,  nem kell félteni.



Az 1985-ben született magyar fiúra egy nála négy esztendővel fiatalabb, hazai közönség előtt versenyző angol fiú lehet a legveszélyesebb, Louis Smith régóta próbálja Berkit letaszítani a trónról, azonban eddig nem sikerült. Reméljük, hogy Londonban sem sikerül neki és a pontozókat sem téveszti meg a helyszín hangulata.
Ugyancsak ott lesz a mezőnyben  egy másik fiatalember, Hídvégi Vid, aki egy világbajnoki negyedik hellyel már letette a nevét a nemzetközi mezőnyben és egy bravúros gyakorlattal akár még az éremre is jó lehet  a játékokon.
- Azt a munkát, amit szerettünk volna elvégezni, elvégeztük. Voltak ugyan kisebb-nagyobb problémák, amelyek nehezítették a felkészülést, de összességében jó szájízzel utazunk el Londonba  -  idézte a hazai szövetség hírlevele Berkit, a lólengés világ- és Európa-bajnokát.

Hídvégi Vid mostanra került olyan állapotba, hogy kifejezetten várja a rajtot.
- Másfél-két héttel ezelőtt nem éreztem felkészültnek magam, sőt, nem is nagyon vártam az olimpiát, de mára fordult a kocka, már alig várom, hogy kint készülhessek, és minél közelebb legyek a versenyhez  - nyilatkozta az elutazás előtt.
A nők mezőnyében induló Böczögő Dorina is felkészültnek érzi magát.
 - Elkészültünk a gyakorlatokkal. Lépésről lépésre sikerült összeraknunk mindent. Kérdés, hogy ez mire lesz elég, hiszen Londonban mindenki ott lesz, aki számít -  fogalmazott a magyar olimpiai csapat egyetlen női tornásza.

Altorjai Sándor, a magyar szövetség főtitkára szerint a tornászok örömteli várakozással ültek fel a repülőgépre, különösebben nem lehetett rajtuk látni feszültséget:
- Bízom benne, hogy ez a hangulat végig kitart a magyar csapat háza táján. Mostantól itthonról izgulok értük, illetve segítek, ha bármilyen adminisztrációs feladatban szükségük lesz rám -  mondta Altorjai Sándor.

Mindössze négy magyar a páston

Azt hittük, ilyen nem fordulhat elő: a magyar vívósportot Londonban mindössze négy magyar képviseli: a férfiak közül párbajtőrben Imre Géza, kardban Szilágyi Áron. A nőknél a tőröző Mohamed Aida és a párbajtőröző Szász Emese próbálhatja meg megmenteni a sportág becsületét. Valljuk be: egyáltalán nem lesz könnyű  dolguk. Azt sem hittük soha, hogy a csapatversenyek során nem lesznek magyar indulók, vagyis minden remény az egyéni viadalokban van.
Elsőként, július 28-án Mohamed Aidáért szoríthatunk, aztán másnap Szilágyi Áron próbál minél messzebb, esetleg éremig jutni. A férfi párbajtőrözők és a női kardozók egyéni versenyét ugyanazon a napon, augusztus 1-jén rendezik, Imrének és Szásznak szurkolhatunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!