Hírek

2012.10.08. 15:41

Csak hűlt helyét leltük a gyomnak (videóval)

Agárd - A parlagfű az egyetlen olyan, allergiát okozó növény, amelyet kötelező irtani, a mulasztást ugyanis komoly pénzbüntetéssel szankcionálják. A helység vasúti peronján mégis tenyészett.

B. Kiss László

 A Parlagfűmentes Magyarországért  Egyesülethez  elküldött, múlt heti bejelentés nyomán érkezett hétfőn az agárdi vasútállomásra Juhászné Halász Judit, a civil szervezet elnöke. Az egyesületnek fényképet  is küldtek arról, hogy a több tízmilliárdos vasútfelújítási projekt részeként a közelmúltban újjáépített agárdi vasútállomás peronján méteres parlagfű tenyészik - mondta el az egyesületi elnök, aki látogatásáról lapunkat is értesítette. 

A helyszínre érve a méretes peronon húzódó ágyást már lekaszálva találtuk. A pesti vonatról leszálló elnök pedig elmondta: a MÁV illetékeseit a bejelentés kézhezvétele után, még a múlt héten értesítette az állomáson tenyésző parlagfűről. Indulás előtt aztán mégegyszer felhívta a vasúttársaságot, és közölte velük, hogy a helyszíni bejárásra lapunkat is meginvitálta...

- Ez a történet most megnyugtató véget ért. Mindazonáltal úgy gondolom, hogy nem lenne feltétlenül szükség az egyesület, a sajtó fellépésére annak érdekében, hogy kaszálják a parlagfüvet, pláne egy ilyen frekventált helyen - jegyezte meg Juhászné Halász Judit, aki  a vasúti töltés és azt övező kerítés között - vélhetően még a MÁV üzemi területén - több helyen fellelt kaszáért kiáltó parlagfüvet.

 "A vasúttársaság a parlagfűmentesítésre nagy erőket fordít. Az agárdi állomáson is többször végeztünk már mentesítést, sajnos azonban a parlagfű visszatérő jelenség. Most, az egyesületi jelzést követően is haladéktalanul intézkedtünk a mentesítésről,  valamint az állomás egész területén elvégeztetjük azt" - áll abban a levélben, melyet a MÁV   Zrt. Kommunikációs Igazgatósága küldött hétfői megkeresésünkre. A MÁV több mint 8000 kilométernyi nyílt vonalon és átmenő szakaszon, peronokon, állomási- és rakterületeken végez rendszeresen parlagfűmentesítést. A rendszeres és hatékony gyomirtás érdekében valamennyi vasútvonalon közlekednek úgynevezett gyomirtó vonatok, amelyek az engedélyezett minőségű és mennyiségű szert  alkalmazva permetezik a vasúti pálya mentén a gyomokat, köztük a parlagfüvet is. Emellett éves szinten a hálózaton mintegy 50 millió négyzetméternyi kaszálást, továbbá bozót- és cserjeirtást végez a vasúttársaság.

A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület nyolc éve működik. Honlapján  nyilvánosságra hozza  a parlagfűfertőzöttséggel kapcsolatban beérkező panaszokat. Ezen a nyáron egyébként 1200 bejelentést kaptak - mondta el lapunknak Juhászné Halász Judit, a civil szervezet elnöke. A parlagfű hazánkban az egyetlen olyan allergiát okozó növény, amely irtásának elmulasztását komoly -  területnagyságtól függően 15 ezertől ötmillió forintig terjedő - pénzbüntetéssel szankcionálja az állam.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!