Hírek

2012.11.21. 22:10

A turizmus területén is össze kell fogni

Agárd – A Velencei-tó környéki turisztikai szervezetek, szolgáltatók tevékenységéről, együttműködési lehetőségeiről esett szó egy szerdai szakmai napon egy Agárd melletti panzióban.

Zsigó Ferenc

Turisztikai Desztináció Menedzsment. Ez a TDM. A turizmus területén dolgozó szakemberek tudják hova tenni, és már az egyszeri újságolvasó is, bár nehéz lenne a teljes értékű tartalmat magyarul megfogalmazni.

A mai konferencián üzenetértéke volt annak, amit Somossy Eszter, a rendezvény főszervezője, TDM ügyvezető, munkaszervezet vezető ezzel kapcsolatban megfogalmazott: tegye a dolgát mindenki, tudniillik a turizmus, az idegenforgalom fejlesztése területén. A TDM-ek és szakmai országos szervezetük az alig három éves múlt ellenére egyre meghatározóbbak ebben a jelentős ágazatban.

Uniós pályázati lehetőségek, állami támogatások révén évről évre több pénzt költhetnek a turizmus fejlesztésére, ezért is szükséges a tapasztalatokról, a fejlesztés új irányairól ilyen fórumokon, mint a mai is, egyre gyakrabban szót ejteni – fogalmazták meg többen a tanácskozás szünetében.

 

A kerékpáros turizmus Velencei- tó körüli lehetőségeiről is szó esett (Fotó: Gregority Antal)

A meghívottak – az idegenforgalom, vendéglátás különböző területein dolgozó szakemberek – L. Simon László, kultúráért felelős államtitkár megnyitója után – tájékozódhattak a Fertő-tavi tapasztalatokról, melyekről Dietmar Keller, az ausztriai Neusiedler See Tourismus GmbH (Fertő-tavi turisztikai kft.) ügyvezetője tartott előadást. Az 1995 óta munkálkodó társaság vezetője hangsúlyozta, a források jelentős pazarlása lenne cégenként, településenként költeni a pénzt például marketingre, mindenkinek fontos és előnyös rendezvényekre.

„Ma már nincs értelme magányos harcosnak lenni a turizmus területén, összefogva, szervezetten sokkal hatékonyabb ez a munka” – fogalmazott a szakember. Behán István, egy hotel igazgatója a szállodai tapasztalatokról számolt be, a kerékpáros turizmus Velencei- tó körüli lehetőségeiről Teker Zoltán, egy kerékpárkölcsönző tulajdonosa beszélt.
Somossy Eszter Hol tartunk most? címmel tájékoztatta a hallgatóságot arról a két uniós projektről, melyek keretében a gárdonyi TDM közel 40 millió, a Velencei-tavi térségi TDM több mint 88 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el, az Új Széchelyi Terv keretében, a tó körüli turisztikai fejlesztésekre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!