Hírek

2012.11.27. 14:42

Kevesebb bosszúság legyen

Fejér megye - A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a megyei kormányhivatalok hétfőn kezdték meg ünnepek előtti ellenőrzéseiket a kereskedelemben. A cél, hogy biztonságosan vásároljunk.

Tihanyi Tamás

A hatóság laboratóriumban vizsgálja meg többek között a karácsonyi fényfüzérek biztonságosságát, és az üzletekben és a piacokon is végez ellenőrzéseket a veszélyes termékek kiszűrésére - tájékoztatta szerkesztőségünket Fülöp Zsuzsanna szóvivő. Az idei év ellenőrzéseinek középpontjában a termékbiztonság, valamint a fogyasztók vagyoni érdekeinek védelme áll.

A november 26-tól év végéig tartó ellenőrzések során a felügyelőségek munkatársai több területre fókuszálják figyelmüket. Megvizsgálják például, megfelelően tüntetik-e fel a termékek árát. A cél annak biztosítása, hogy a fogyasztók a vásárlás előtt megfelelő tájékoztatást kapjanak a termék vételáráról, a ténylegesen fizetendő ellenértékről.

Az ellenőrök elsősorban a tömegeket vonzó áruházláncokra és bevásárló-központokra koncentrálnak. Fotó: Nagy Norbert

Igyekeznek kiszűrni azokat a próbálkozásokat is, amelyek a vásárlók megkárosítására vonatkoznak. A hatóság azt ellenőrzi, hogy a vásárló valóban azt az árat fizeti-e, amit az akciós újságban vagy a polccímkén feltüntettek. Az akciós ajánlatok valóságtartalmának ellenőrzése során a felügyelőségek vizsgálják az árengedmények, akciós csomagok tartalmát, és szankcionálják azt, ha fiktív árkedvezményekkel, vagy megtévesztő tájékoztatással találkoznak.

A különböző vizsgálatok során a laboratóriumokban a hatóság munkatársai termékbiztonsági vizsgálatok segítségével szűrik ki a nem biztonságos szezonális termékeket, különös figyelemmel a fényfüzérekre, a kereskedelemben, az üzletekben és a piacokon pedig a már korábban letiltott termékek megjelenését is figyelik. A fogyasztói jogokkal kapcsolatos tájékoztatás ellenőrzésével a cél a szavatossági és jótállási reklamációkkal kapcsolatos információk jogszabályi megfelelőségének vizsgálata, illetve a hatóság felméri azt is, hogy a jogszabályi kötelezettség hiánya ellenére mennyire jellemző a kereskedelemben a hibátlan termékek ünnepek utáni cseréje.

Az ellenőrzések elsősorban a széles fogyasztói tömegeket vonzó nagy áruházláncok üzleteire, hiper- és szupermarketekre, bevásárlóközpontokra koncentrálnak, de a felügyelők jelen lesznek a kitelepüléseken, a vásárokon és a piacokon is.

A kis- és középvállalkozásoknál először a hatóságok nem szabnak ki bírságot, de ellenőrzik a hiányosságok határidőn belüli pótlását. Bírsággal a fogyasztók széles körét érintő súlyos szabálysértés elkövetése esetén kell számolni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!