Hírek

2012.11.06. 14:55

Tizenkét év „gázos” helyzetekben - Évforduló a Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljnál

Székesfehérvár - Megalakulásuk tizenkettedik évfordulóját - egyben az alakulat napját - ünnepelték november 5-én Székesfehérváron az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljnál.

Tihanyi Tamás

Varga Csaba dandártábornok, az Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke köszöntötte az állománygyűlés résztvevőit, majd felolvasták  az összhaderőnemi parancsnok  levelét.  Ebben Domján László vezérőrnagy elismerését fejezte ki a zászlóalj személyi állományának az elmúlt években végzett munkáért. A tábornok külön megemlítette azokat a kihívásokat, melyeknek az alakulat a missziókban, a gyakorlatokon, a katasztrófa-elhárításkor  (mint például  két évvel ezelőtt a  kolontári és devecseri vörösiszap-katasztrófa  idején),  valamint  a napi élet során jól megfelelt.  

 Az ünnep beszédét az alakulat megbízott parancsnoka, Miklovich János mérnök alezredes mondta el.  Bevezetőjében részletesen foglalkozott a kezdettel, amikor Kiskőrösön az ezredből  - csökkentett funkciókkal - megalakult a vegyivédelmi zászlóalj. Ismertetőjében megemlékezett a szervezetet érintő legfontosabb változásokról, valamint az alakulat megítélésében döntő fontosságú gyakorlatokról.

A külföldi kapcsolatokat érintve  elmondta: 1997-től van együttműködésük a cseh hadsereg hasonló alakulatával és rendszeresen tartanak közös felkészüléseket, gyakorlatokat. A 2003-as esztendő jelentős korszak volt a zászlóalj életében,  emelte ki a parancsnok. Abban az évben kaptak alakulatzászlót a százhalombattai kőolajfinomítótól, valamint jelentős technikai fejlesztések is történtek a zászlóaljnál. Aztán 2006-ban  és 2007-ben  a honvédelmi miniszter, 2011-ben pedig a vezérkari főnök adományozott zászlószalagot az alakulatnak. A zászlóalj legfontosabb kiképzései a szlovákiai gyakorlópályán végrehajtott műveletek voltak, amikor   éles, mérgező harcanyagokat alkalmaztak.

Miklovich János megbízott parancsnok kiemelte: nagyon fontos a technikai fejlesztés mellett a NATO képességek további erősítése és a meglévő képességek szélesítése.

A tizenkét éves évfordulón  elismerésként az alakulat parancsnoka emlékérmet adományozott Hajnal-Takács Rita főhadnagynak, valamint elöljárói javaslatra törzszászlóssá léptették elő Tóthné Szántó Szilvia zászlóst.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!