Hírek

2012.12.16. 17:47

Külpiacokra készülő IT cégek

Közép-Dunántúl - A hazai informatikai piac összeomlás-környéki állapotában a legnagyobb svájci ICT klaszterrel való együttműködésben keresi a lehetőségeket a régió informatikai vállalkozásait tömörítő Közép-dunántúli Regionális Informatikai Klaszter (KDRIK).

Klecska Ernő

A fehérvári központú ágazati szövetség innovációs szolgáltatásfejlesztési elképzeléseit a Regionális Innovációs Ügynökséggel partnerségben a CEBBIS EU-s pályázati projekt nemzetközi szakértői hálózatának támogatásával valósította meg.

A válság tetőzése idejére a hazai informatikai piac kis híján összeomlott. Aki növekedni akar, kénytelen külföldön teret találni magának. A külföldi piacok feltérképezése és a lehetőségek megtalálása éppen ezért a fejlődés egyik alapja a hazai vállalkozások és az őket tömörítő klaszterek számára, s a fejlődéshez és a kutatás-fejlesztési (K+F) munkánkhoz is szükség van külső partnerekre. Ugyan nagyon jó társak tudnak lenni a hazai kutatóhelyek, egyetemek, főiskolák, de be kell látni, hogy  Svájctól rengeteget lehet még tanulni, illetve a Svájci-Magyar Partnerségi Program támogatásával  megerősített klaszter kapcsolatok a piaci munkában is kamatoztathatók - hangsúlyozta Pintér Zsuzsanna, a KDRIK Klasztermenedzsment  ügyvezetője.

A régió informatikai cégei ma nagyon nehéz időket élnek - hátul Pokó István és Berkovich Gábor (Fotó: Klecska Ernő)

A szakember a Cluster-S-Cope IKT klaszterek partnerségi programjának fehérvári  záró konferenciáján ismertette az együttműködés egyik legjelentősebb eredményét, a klaszterfejlesztési és innovációs jó gyakorlatokat bemutató adatbázist, amely a hazai informatikai (IT) vállalkozásoknak ígér fejlődési lehetőséget.

A válságban előre kell menekülni, s különösen igaz ez a tudásra és az innovációra épülő IT-cégek esetében. Ha szűkül a piac, külföldre kell menni, ha forráshiány van, még hatékonyabban kell kihasználni a pályázati lehetőségeket! - mutatott rá Berkovich Gábor, a KDRIK elnöke.

Svájcban már sokkal korábban ráébredtek az ágazati együttműködés szükségességére - közölte Christoph Beer, a 16 éve működő, közel 300 céget tömörítő TCBE.ch klaszter menedzsere. A svájci kapcsolat nemcsak az új projektötletek miatt fontos, hanem a német piacon szerzett tapasztalatok miatt is. Ha ki akarunk törni az örökös követő szerepből, csak a regionális összefogás ad lehetőséget - hangzott el.

A magyar vállalkozások többsége nem is tudja, milyen innovációs lehetőséggel  rendelkezik, tudatos fejlesztéssel milyen versenyelőnyhöz juthat a vállalkozás. Ennek felmérésére kínál megoldást az a mesterséges intelligenciát alkalmazó, hasonlóságelemzésen alapuló innovációs szolgáltatásfejlesztés, amelyet a klasztermenedzsment szervezet és az egyik klaszter-tag, a SeaconEurope Kft. dolgozott ki, s amely a szerveződés összes cége és más innováció orientált kisvállalkozás számára is rendelkezésre áll - jelentette be Pokó István, a cég fejlesztési igazgatója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!