Hírek

2013.01.13. 16:01

Dohányzás: elenyésző esetben szabtak ki bírságot Fejérben

Fejér megye - A dohányzással kapcsolatos ellenőrzések alapvetően jogkövető magatartást regisztráltak, elenyésző esetben volt szükség bírság kiszabására itt Fejér megyében.

Tribolt Lajos

A nemdohányzók védelméről szóló törvény 2012. január 1-én hatályba lépő szigorodása miatt a népegészségügyi hatóság kiemelt feladata volt a rendelkezések betartásának kontrollálása  közterületeken, munkahelyeken, közösségi közlekedési eszközökön.

A tavalyi évben a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének valamint a Kistérségi Intézeteinek munkatársai által összesen 2605 ellenőrzésére került sor - tudtuk meg Gömöri Gábor osztályvezető főorvostól.   
A legtöbb ellenőrzés a munkahelyeken és közforgalmú intézményekben történt, de viszonylag jelentős számban végeztek vizsgálatot a felügyelők  vendéglátóipari egységekben is. Az ellenőrzések tapasztalatai szerint az érintettek a módosításokat általában pozitívan fogadták, önkéntes jogkövető magatartást tanúsítottak, együttműködőek voltak, mindössze 31 esetben vált szükségessé intézkedés.  Kisebb súlyú hiányosság, illetve az április 1-éig tartó bírságolási moratórium okán 22 esetben végzés került kiadásra, egészségvédelmi bírságot mindössze 9 esetben kellett kiszabni.

A végzésekben elsősorban jelölési hiányosságok megszüntetéséről intézkedtek a népegészségügyi szerv munkatársai, a bírságok kiszabását a tiltott helyen történő dohányzás indokolta.     Kiemelendő, hogy az ellenőrök  az éjszakai vizsgálatok során sem tapasztaltak szabálytalanságot, a dohányzó vendégek este és éjjel is kizárólag a kijelölt szabadtéri helyeken dohányoztak.   Összességében a hatóság munkatársainak ellenőrzése és következetes fellépése is hozzájárult ahhoz, hogy sokkal "kevesebbet füstölünk és füstölgünk".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!