Hírek

2013.02.06. 21:20

Panasz: hiány van a keresett vitamincseppekből

A készlethiány orvoslására az elmúlt hetekben több szállítmány érkezett a D-vitamin cseppekből, ám a kisgyermekesek szerint továbbra is hiány van a gyógyszerből.

Házi Péter

Több kisgyermekes anyuka is jelezte lapunknak, hogy az év eleje óta a  gyógyszertárakban nem, vagy csak nagyon nehezen lehet hozzájutni a vény-köteles Vigantol D-vitamin cseppekhez:

- A város összes gyógyszertárát végigjártam, de nem tudtak adni a cseppből. Az a nagy gond ezzel, hogy nincs alternatívája, a kisbabáknak könnyen beadható cseppen kívül nincs más ilyen jellegű D-vitamin készítmény - panaszolta az egyik anyuka, aki szerint azt ajánlották neki, vegyen  felnőtteknek szóló D-vitamin kapszulát, ezt kilyukasztva a kifolyó olajat adja a csecsemőnek. Ez viszont többezer forintba kerül, szemben a párszáz forintos másikkal.

A kisbabáknak könnyen beadható cseppen kívül nincs más ilyen jellegű D-vitamin készítmény, keresik a kisgyermekes anyukák (Fotó: Nagy Norbert)

Körbeérdeklődtünk gyermekorvosoknál is, akik szintén megerősítették, hogy nagyjából egy hónapja hiába írják fel receptre a készítményt, azt a szülők nem tudják kiváltani. A D-vitamin különösen a csontfejlődés miatt fontos a kisbabáknak, így az orvosok ajánlása szerint napi egy csepp D-vitaminos olajat kell adni. (Az egészségügyi világszervezet egyébként nemrég a háromszorosára növelte a felnőttek számára ajánlott napi adag mennyiségét, ugyanis számos betegség kialakulásával összefüggésbe hozható e vitamin hiánya.)

Az ügyben megkerestük a Gyemszi-Ogyi (Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet, Országos Gyógyszerészeti Intézet) főigazgatóságát, ahol kérdésünkre elmondták, a Vigantol  belsőleges oldatos cseppeket érintően a forgalomba hozatali engedély jogosultja  kapacitásproblémára hivatkozva  február 10-ig (2012. december 18-tól) tartó átmeneti termékhiányt jelzett. A cég a hiány kiküszöbölésére külföldről hozta be a gyógyszert, amely magyar nyelvű kísérőiratokkal (betegtájékoztató, címkeszöveg) történő ellátása után került a gyógyszertárakba. A húszezer doboznyi első szállítmány  Lengyelországból január 16-án már hozzáférhető volt a betegek számára,  a negyvenezer darab második szállítmány pedig rá egy hétre érkezett. Újabb hiányt a gyártó cég nem jelzett a Gyemszi felé.

Lapunk úgy tudja, Magyarországnak és a többi országnak is előre le kell kötnie egy kontingenst, azaz meg kell mondania, mekkora mennyiséget kér,  s ha ez valamilyen oknál fogva idő előtt elfogy, akkor merül fel készlethiány. Ez pedig a kisgyermekes szülők szerint még most is tart, de remélik, már nem sokáig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!