Hírek

2013.05.02. 16:05

Van mit takargatni?

A közérdekű adat és a közpénz ugyebár olyan fogalmak, amik értelmében az adatról és a pénzről szóló információ a közre tartozik.

Zsigó Ferenc

Miért is kell ezt tisztázni most? Azért, mert az Országgyűlés egy vasárnapi indítvány nyomán igen gyorsan, már kedden elfogadta  az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény módosítását. Eszerint az Állami Számvevőszék és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal köteles ellenőrizni a közfeladatot ellátó szerveket, az ellenőrző szervek jogosítványaival azonos mélységű és terjedelmű adatbetekintésre azonban más, a közérdekű adat megismerését kezdeményező szervezetek vagy magánszemélyek nem jogosultak.

A törvénymódosítás a folyamatban lévő ügyekre is (például dohánykoncesszió) érvényessé teszi az új szabályt, s ezzel együtt már több mint gyanús ez a történet. Az ellenzék máris szájkosártörvénynek nevezi a módosított jogszabályt, és az információszabadságért küzdő civil szervezetek is tiltakoznak. Arra kérik a köztársasági elnököt, ne írja alá az új törvényt, mert  aláírásával szenesítene egy olyan szabályt, ami elrejthetővé tesz mindent, amit a hatalom el akar rejteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!