Hírek

2013.06.25. 20:40

Automatikus cégfigyelés indul

Fejér megye – Automata cégfigyelési szolgáltatást indított az Értesítő és Közlönykiadó Kft-hez kapcsolódó cegfigyeltetes.hu honlap. A szolgáltatás gerincét és hátterét a feketelista.hu adatbázis adja.

Klecska Ernő

Az összekapcsolás nyomán feltárul, hogy egy céggel kapcsolatban mi tudható és ismerhető meg az állami forrásokból, például az adóhatóságnál, a cégbíróságnál vagy éppen a munkaügyi hatóságnál – ismertette Iklódi András főszerkesztő.

A honlap az összes magyar céget figyeli, és e-mailben, ingyen, azonnal értesíti a szolgáltatás igénybevevőit arról, ha egy cégről számukra valamilyen új információ jelent meg a közhiteles állami nyilvántartásokban. A szolgáltatást használók nemcsak másokat, de a saját cégüket is megfigyeltethetik. A portál az adóhatóság által küldött kézbesítetlen leveleket is figyeli, és értesíti felhasználóit, ha a NAV nem tudott valamilyen levelet a figyeltetett céghez kézbesíteni.

A feketelista.hu közhiteles állami nyilvántartáson alapuló, a részlisták összevonásával létrejött online adatbank a magyarországi cégekről, amely az adószám segítségével összekapcsolja és céghez köti a 2003. június 25. óta nyilvánosságra hozott különféle hatósági eljárásokat és törvénysértéseket. Az adószámalapú összekapcsolás láthatóvá teszi az egyes cégek ellen indult eljárásokat, ezáltal a cégek egyfajta „előéletét” is.

Bár az építőipari lánctartozások megakadályozását célzó törvény és annak végrehajtási rendelete jelentős változásokat hoz az építőiparba – bevezeti a teljesítésigazolási szakértői szervet, egy új, különleges pertípust és a 30 napos fizetési határidőt –, a vállalkozások nem úszhatják meg azt, hogy kellő körültekintéssel járjanak el, s ellenőrizzék partnerüket – hívja fel a figyelmet Nagy Imre adótanácsadó. Szerinte e nélkül se a perekben, se az adóeljárásokban nem számíthat senki kedvező végkifejletre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!