Hírek

2013.06.18. 14:31

Olcsóbb lesz a kéményellenőrzés, de...

Székesfehérvár - Egy gázkazánkémény és egy tartalékkémény ellenőrzése eddig közel háromezer forint volt, ez júliustól 1600 forintra csökken. A Kémény Zrt. vezérigazgatója szerint a díjak csökkentése veszteségessé teszi a működést, miközben egy sor új kötelezettséget is a nyakukba kaptak.

Házi Péter

A fehérvári közgyűlés a múlt pénteken  az országos rendelet alapján megalkotta a kéményseprés szabályairól szóló új rendeletet, amelynek lényege, hogy jelentősen csökkennek a kéményellenőrzésért és seprésért fizetendő díjak július 1-től. (Ehhez a jövő héten még egy döntésre van szükség a fehérvári testület részéről, hogy a díjakat július 1-től valóban alkalmazni lehessen.)

A díjcsökkentés leginkább azon kémények ellenőrzését érinti, ahol gázkazán van bekötve a kéménybe, a vegyes (fa) tüzelésű kéményeknél kisebb a tarifacsökkenés. A díjcsökkentés  egyfelől tehát jó a lakosságnak, ám Németh Sándor, a Kémény Zrt. vezérigazgatója egy kérdésre válaszolva a közgyűlésen arra hívta fel a figyelmet, az elmúlt hetekben a médiában megjelent hírek hatására volt olyan ügyfél, aki egyszerűen be sem engedte őket, mondván, jöjjenek majd vissza akkor, amikor a kéményseprés ingyenes lesz...

Szűcs Gábor kéményseprő egy frissen beszerzett, több millió forintba került füstgázelemző készülékkel vizsgál egy kazánt (Fotó: Pati-Nagy Bence)

- Emiatt a kintlevőségünk most, az év közepére már elérte a tavaly év végit, ötven millió forintos veszteséget kalkulálunk. 2006 óta minden évben tudtunk egy minimális nyereséget elérni, ezt az eredménytartalékba helyezte a cég, így ebből tudtunk fejleszteni, műszereket vásárolni -  fogalmaz a Kémény Zrt. vezérigazgatója, aki kiemeli, a jelenleg érvényben lévő törvény szerint a közszolgáltatás díjának fedezetet kell biztosítania a hatékonyan működő vállalkozás ráfordításaihoz és a közszolgáltatással összefüggő működés fenntartásához.

Ehhez képest a tarifák csökkentésével párhuzamosan az új törvénnyel egy sor új kötelezettséget is a nyakába kapott a cég. Ilyen például, hogy 3500 darab kéménynél több nem juthat egy kéményseprőre, emiatt nyolc új embert kell felvenniük. Másrészt betanított kéményseprő  önállóan nem dolgozhat, így huszonöt kollégát továbbképzésre kell küldeni, ami szintén jelentős kiadás. 2014-től  a kéményseprőknek a gázkészülék és a kémény közti összekötő elemet, valamint a megfelelő légutánpótlás meglétét is vizsgálniuk kell. 2015-től pedig kötelező lesz a szén-monoxid mérés, valamint azt is megnézi  a kéményseprő, hogy a tulajdonosnak van-e érvényes gázkészülék-felülvizsgálati határozata. Ha nincs,  a kéményseprő köteles jelezni a gázszolgáltató felé, amely akár el is zárhatja a gázszolgáltatást a hiba kijavításáig.

- Hogy elkerüljük a csődhelyzetet, év végén véleményem szerint szükség lesz a tulajdonosok részéről tőkeemelésre  - tette hozzá a vezérigazgató.

Országos szinten félszáz cég foglalkozik kéménysepréssel (ezek kizárólag magyar tulajdonban vannak), közülük három olyan nagy van, amelyek egy teljes megyét ellátnak: a Kémény Zrt-n kívül Hajdú-Biharban és Borsodban van ekkora szolgáltató.

Ennyivel lesz olcsóbb a kéményellenőrzés

A kéményseprő először szemrevételezi a kéményt, s ha szükséges, akkor végzi a klasszikus értelemben vett tisztítást. Ezen  sormunkáknak az ára a következőképpen változik július 1-től: ha egyedi gáz, plusz egyedi tartalék kéményünk van, a korábbi 2527 forint helyett 1600 lesz a díj. Gázkazán kémény plusz egyedi tartalék kémény: 2929 helyett 1600, egyedi gáz plusz egyedi szilárd: 3082 helyett 2880, gázkazán plusz egyedi szilárd: 3484 helyett 2880, gázkazán plusz szilárd kazán: 4264 helyett 2880 forint lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!