Hírek

2013.07.15. 10:07

Húsz esztendő szolgálat két falu lakóinak egészségőrzésében

Sirák Andrásné Szigeti Margit a Semmelweis nap alkalmából vette át a Batthyány-Strattmann László-díjat.

Kovalcsik Katalin

A nadapi rendelőben a vége felé tartott az aznapi munka. A betegek már hazatértek, Szigeti Margit doktornő, Sirák Andrásné, hűséges asszisztensével, Hudákné Huszár Évával az adminisztrációt intézte, amikor meglátogattuk. A doktornő a sukorói körzetben is ellátja a betegeket, van tennivalója Velencén üzemorvosként, valamint a szakmunkásképzőben is várják a fiatalok. A Battyány-Strattmann-díjra a sukorói polgármester, Mészárosné Hegyi Gyöngyi, illetve a település képviselői javasolták a háziorvost.

– A doktornő szerénységére jellemző – mondta a polgármester asszony –, hogy amikor elmondtam neki, kezdeményezzük a kitüntetését, csak annyit mondott: "Nem vagyok én méltó ilyen nagy kitüntetésre. Azt olyanoknak kell adni, akik valami nagyot teljesítettek, én meg semmi különlegeset nem csináltam."

Ez a "semmi különleges" az, ami Margit doktornő erénye, tartják azok, akik egyrészt húsz éve a páciensei, valamint személyesen is régóta kapcsolatban állnak vele.

– A testi betegségek mellett a háziorvos a beteg lelki bajaival is találkozik, hiszen a kettő összefügg – mondta a doktornő. – A régi kapcsolat okán sokan elmesélik a családi bajokat is, a betegségek pedig általában a kor szerint változnak. Jelenleg a stresszes életmód az egyik legmeghatározóbb oka a betegségeknek. sokan a stressz előidézte panaszokkal keresnek fel bennünket. Sukoró és Nadap is kis település, a felnőtt rendelésen túl mindenütt van gyermekorvos is, de ha szükséges, természetesen mi is segítünk.

(Fotó: Pati-Nagy Bence)

Sukorón tavaly év végén adták át a régi, teljesen felújított polgármesteri hivatalban az új orvosi rendelőt. ahol korszerű körülmények közt dolgoznak az orvosok, az egészségügyi dolgozók.

– A kitüntetés, amit átvettem nem csupán engem illet – folytatta a doktornő. – Köszönettel tartozom a közvetlen munkatársaimnak, a velencei nővéreknek is. A betegeim közül is sokan gratuláltak. ahogy a kollégák közül szintén. A díj meglepett, nem is tudtam, hogy ez életműdíj. Ezt a fajta kitüntetést általában idősebb korban szokták megkapni a szakemberek. Nagyon örültem neki, büszke vagyok rá. Örülök, hogy megbecsülik a munkám Sukorón, másutt, mások is megérdemelnék.

Szigeti doktornő több szakvizsgával rendelkezik, akupunktúra szakképesítést is szereztek.

– Sukorón naponta rendelek, Nadapon heti kétszer. – folytatta Margit doktornő. – Az átlagos betegforgalom napi harminc. Működtetjük a kézi gyógyszertárat is, Pákozdi vásárolunk a betegeinknek. Az idős emberek életét igyekszünk megkönnyíteni, akkor is, ha vérvételre van szükség, a mintát levesszük a rendelőben, de elmegyünk a beteg lakására is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!