Hírek

2013.08.19. 14:48

Kormányülés: Milliárdos segítség a Fűtőerőmű visszavásárláshoz

Bizottság alakul a méltó Nemzeti Emlékhely kialakítására, rendezvénycsarnok tervezéséhez, a Sóstói stadion átépítéséhez is segítséget ígért Orbán Viktor.

Házi Péter

Az eredetileg meghirdetett délután két óra helyett háromnegyed órával korábban, zárt ajtók mögött kezdődött a Székesfehérvárra kihelyezett kormányülés, amelyre időközben megérkezett Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is. Az ülésen részt vett több megyei országgyűlési képviselő, így Tessely Zoltán és Varga Gábor is.

A sajtó számára háromnegyed kettőkor nyitották meg a szépen felújított városházi nagytanácsterem ajtaját, ám kérdezni ezúttal sajnos nem lehetett az újságíróknak. Közel egy órán keresztül viszont nyilvánosan folyt a munka: Cser-Palkovics András polgármester a kormány tagjai számára prezentáció segítségével vázolta Székesfehérvár jelenlegi helyzetét és jövőképét, s bemutatta azokat a problémákat, amelyek megoldásához a kormány segítéségét kéri.

Mint mondta, a 2013-as emlékév nem öncél, nem egyedi alkalom volt, a következő két fontos időpont 2022, az Aranybulla kihirdetésének 800. évfordulója, valamint 2038 lesz. A város szándéka, hogy e két időpontig megvalósít olyan nagy fejlesztéseket, mint amilyen a Nemzeti Emlékhely méltó kialakítása. 2022-re olyan szakráli tér kialakítása itt a cél, ahol a szakrális emlékeket méltón be lehet majd mutatni. Ennél rövidebb távú cél a bazilika möveinek méltó bemutatása.

A város polgármestere bemutatta Fehérvár gazdaságát, kiemelte, az Alcoával, Densoval és a IBM-mel a kormánynak stratégiai megállapodása van. Mint mondta, a hét ipari parkban jelenleg 8-10, nagyrészt magyar tulajdonú vállalat által indított telephelyfejlesztés folyik. Cser-Palkovics reményét fejezte ki, hogy amennyiben a 2014-20 közötti uniós költségvetési szakaszban lesznek kiemelt növekedési zónák, azok közé Fehérvár is be tud kerülni.

A polgármester a megyei kórház adósságának rendezésében, a fehérvári Fűtőerőmű visszavásárlásában, egy öt-hatezer főt befogadni képes rendezvénycsarnok megépítésében, a Sóstói stadion régi karéjának átépítésében, az elkerülő út folytatásában, valamint a fehérvári műszaki felsőfokú képzés erősítésében is kérte a kormány segítségét.

Orbán Viktor ezután sorra vette a felvetett problémákat, kéréseket: a felszámolás alatt álló Fűtőerőmű esetében még nem tudni, pontosan mekkora értékűre állapítja majd meg a vagyont a felszámoló, ám a kormány segítséget ígért a visszavásárlásához, az ügyben Varga Mihállyal kezdődnek a tárgyalások. A Nemzeti Emlékhely esetében az első ütemben a Romkert melletti épület megvásárlásával létrehozható a kövek bemutatásának méltó helye, ebben is segítséget ígért a kormányfő. A 2022-ig szóló tervek kimunkálására, arra, hogy mi is épüljön a volt királyi bazilika területén, egy bizottságot hoz létre a kormány. Az elkerülő út megépítésének pontos költsége a következő hetekben, a közbeszerzés lezárultával derül ki, elvileg az EU-s pénzek fedezik az építkezést – fogalmazott Lázár János.

A megyei kórház adósságának csökkentésében segítséget jelenthet, hogy 4,5 százalékkal növelik a kórház finanszírozási lehetőségeit. A kórháznak korábban megítélt 7,5 milliárdon túl azonban jelenleg további segítséget nem tudnak adni. Továbbá az segítheti a kórházat, hogy a jelenleg Budapesten kezelt fehérvári és környéki betegek egy részét „visszaterelik” Fehérvárra, így több lesz a finanszírozás. Az új rendezvénycsarnok megtervezéséhez a jövő évi állami költségvetés adhat forrást, a Sóstói Stadion átépítésének tervezése pedig – mint Orbán fogalmazott – minél hamarabb kezdődjön meg. A fehérvári felsőoktatás esetében pedig Balog Zoltán miniszter szerint meg kell vizsgálni annak lehetőségét, hogy egy közös szakfőiskola jöjjön itt létre. A GEO esetében szeptembertől ugyanúgy elindul a képzés, a további felsőoktatási kérdésekben pedig jövő januárig kell döntésnek születnie.

A kormányülés ezt követően zárt üléssel folytatódott, amelyen a sajtó képviselői sajnos már nem vehetnek részt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!