Hírek

2013.08.20. 05:53

Szent Istvánra nem lehetünk elég büszkék, vallja a szobrász

A szépen megújult móri központi területen, az államalapító királyunkról elnevezett köztéri parkban áll majd keddtől Szent István egyik legújabb ábrázolása.

Kocsis Noémi

S nem csak ezzel nő a honi köztéri Szent István alkotások amúgy is gazdag sora: a Móron állítandó művel párhuzamosan adják át a köznek a pákozdi Szent István szobrot, Rohonczi István alkotását, az ottani Hősök terén. Mórra úgynevezett félalakos szobrot készített Kligl Sándor, a Szegeden élő ismert szobrászművész, akinek nem csak városában áll már e témájú munkája, de a mórival egyszerre Jászapátiban is lepleznek le tőle Szent István szobrot.

Igaz, utóbbi kettőnél a nagy király mellé helyezte annak elválaszthatatlan társát, Gizella királynőt is, míg a móri István király magányos, de méltóságos alakja lehet a belvárosi parknak. A mintegy másfél méteres süttői mészkő talapzaton hirdeti augusztus 20-tól a 120 cm magas bronzalak a Szent Istváni gondolatrendszert.

Az alkotót szegedi műtermében, munka közben értük utol, hogy többek között azt firtassuk, mit adhat magának a művésznek Szent István, akkor, ha már többedszer formálja meg?

- Szerencsésnek mondhatom magam, hogy az elsők közé tartozhattam, akik a rendszerváltás után megmintázhatták Szent István királyunkat, ez lett a szegedi szobor - mesélte Kligl Sándor. - A rendszerváltás előtti időkben azonban nem is álmodhattam róla, hogy saját terveim alapján megvalósulhasson ilyesmi. Még 1989. után is el kellett telnie jó pár évnek (hiszen 90-ig gyakorlatilag a baloldali propaganda uralta a köztéri alkotásokat is), hogy a szegedi Szent Istvánt felállíthassuk.

 

Kligl Sándor neve ebben az évben több műhöz is kötődik, hiszen ő alkotta meg Gárdonyi Géza szobrát is, amelyet néhány hete avattak fel Agárdon, az Emlékháznál (Fotó: Koppán Viktor)

 

Pedig Szent Istvánra nem lehetünk eléggé büszkék. Nem titok, de az én művem nemzeti érzelműen jeleníti meg államalapító királyunkat: fején a korona, kezében a szokásos attribútumok, a jogar és az országalma. Ha jól belegondolunk, nem maradt fent róla egyetlen hiteles ábrázolás sem, így a szobrász a kompozícióban szabadabban, tágabb értelemben mozoghat. Azt szerettem volna, ha ez a szobor némiképp illusztrációként szolgál a meglévő történelmi ismereteinkhez,. hiszen szerencsére van mit olvasnunk Szent István királyunk gondolatai közül. Ezeket érdemes és hasznos is olvasni mai korunkban, s ehhez tesz hozzá, hogy mit látunk egy-egy, róla szóló köztéri alkotásban.

A móri Szent István szobor mellett ugyan nem áll majd ott államalapítónk hűséges Gizella királynője, de Mór legújabb köztéri alkotása így is reprezentálja majd az alkotó szándékait.

Kligl Sándor a beszélgetés felvételekor még nem döntötte el, részt vesz-e a móri leleplezésen, az ugyanis egyidőben van a jászapáti szobor átadásával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!