Hírek

2013.12.26. 13:55

Adószám hiányában adóköteles tevékenység nem végezhető

Idén háromszor annyi cég adószámának felfüggesztését rendelte el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, mint a múlt évben; tavaly 5500, idén 16 ezer esetben nyúlt az adóhatóság ehhez a szankcióhoz.

feketelista.hu

Körülbelül fele-fele arányban az adózó fellelhetetlensége (a megadott címen nem található), illetve elérhetetlensége (két ízben ismeretlen jelzéssel visszaérkezett tőle az adóhatósági küldemény) volt az oka a felfüggesztésnek. Korábban a leggyakrabban a számviteli beszámoló közzétételének elmulasztása miatt rendelték el az adószám felfüggesztését, a múlt év elejétől azonban ilyen esetekben már nem felfüggesztés, törlés a szankció. Az elmúlt két évben több mint 37 ezer vállalkozás adószámának szankciós törlésére került így sor - tájékoztatott a feketelista.hu.

Az új szabályok a korábbinál több méltányosságot tanúsítanak a mulasztókkal szemben, így például csak két bírság kiszabásával is járó felhívás után törölheti az adóhatóság az adószámot. A bevallási, adófizetési kötelezettség egy éven túli elmulasztása esetén a kötelezettség pótlására 30 nap, a számviteli beszámoló közzétételének elmulasztása esetén kétszer 30 nap haladék áll rendelkezésre.

Nagy változást hozott a tavaly törvénybe iktatott adóregisztrációs vizsgálat kiterjesztése. Ezzel az eljárással három esetben találkozhatnak az adózók. Új cég alapításkor; ha a vezető tisztségviselő vagy a többségi befolyással rendelkező tag személye megváltozik; ha az eljárás lefolytatását az alapítandó cég vezető tisztségviselője kéri. A szűrővizsgálaton az elmúlt két évben 441 130 adózó esett át: 67 013 esetben új cég alapítása, 374 117 esetben személyi változások miatt.

Az ellenőrzések során 39 716 alkalommal merült fel olyan akadály, ami miatt eljárást is kellett indítani. Ezek lefolytatását követően 1593 esetben elutasította az adóhivatal az adószám megállapítása iránti kérelmet, és így a tervezett vállalkozás nem kezdhette meg tevékenységét.

- Gazdasági döntés előtt, üzleti partner választása esetén feltétlenül hasznos ennek a statisztikának alaposabb tanulmányozása. A honlapon egyes cégekről is pontos adatokhoz juthat az érdeklődő - tájékoztat Iklódi András, a feketelista.hu főszerkesztője. Az egyesített adatbázisban 12 állami hivatal elmarasztaló határozatai egyetlen klikkeléssel elérhető. Az előrelátó üzletember így kiszűrheti a megbízhatatlan vagy csaló álvállalkozókat , megelőzheti a későbbi veszteségeket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!