Hírek

2015.11.10. 10:59

Hímes tojásait értékelték a matematikus egyetemistának

Alcsútdoboz - Magyar Kézműves Remek-elismerést, Gránátalma-díjat és Junior Príma-díjat kapott gyors egymásután Fekete Ildikó különleges kivitelezésű, népi ihletésű hímes tojásaiért. A fiatal diák az ELTE alkalmazott matematika szakos hallgatója, elkötelezett hagyományőrző.

Zsohár Melinda

A huszonhárom esztendős diáklány édesanyjával kezdett el hímes tojásokat készíteni, először csak kedvtelésből, hasznos időtöltésből. A bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskolába járt, majd Budapesten érettségizett, az ELTE matematika mesterszakán tanul, de szülőfalujához fővárosi egyetemistaként is ragaszkodik. Mintegy 1500 hímes tojást készített el a tradicionális technikákkal és motívumokkal, érdekes „munkamegosztásban". Tojást csak otthon, Alcsúton „hímez", s természetesen az élő bemutatóval összekötött kiállításon, mint a Vár-beli Mesterségek ünnepén, könyveit, tanulnivalóját azonban nem viszi haza.

A csöndes, szerény, két nyelvvizsgával is rendelkező Ildikó szinte minden elismerést megkapott a valóban nagyon igényes és különleges szépségű hímes tojásaiért. A Junior Príma-díjat népművészet-közművelődés kategóriában vette át, a díjból tíz, harminc éves kor alatti alkotót, művészt részesítenek.  Szeptemberben a tavalyi Magyar Kézműves Remek-díj után idén is átvehette ugyanezt a díjat, amit szakmai zsűri ítél meg évente 30-40 kézművesnek. Itt kevés fiatal pályázik, inkább idősebb alkotók munkáit bírálják el, s egyik különlegesebb, mint a másik. A Gránátalma-díjat ötévente osztják ki az Élő népművészet pályázat keretében, már csak ezért is rangos elismerés, a Néprajzi Múzeumban vette át Ildikó Kelemen Lászlótól, a Hagyományok Háza igazgatójától.

Fekete Ildikó a díjátadón

Gyimesi motívumokat írókázik viasszal a mindig piros tojásra a hímestojás-szakértő alkotó, a jellegzetes motívumok ősi mágiát őriznek, állatok testrészei jelennek meg stilizáltan a nyolcosztatú keretekben: békaláb, kakastaréj, fecskefarok. Idén a Sárközben mintagyűjtő úton járt Ildikó, most e vidék tojás-mintakincsével ismerkedik behatóbban. A sárközi tojáson nincs üres felület, a fekete-piros-narancssárga, illetve az újabb évszázadban a zölddel, lilával kombinált színű festett tojásokon növények, főleg tulipánok virágoznak, s egészalakos állatokat, halat, madarat festenek rájuk a lányok, asszonyok. A madár szájából is olykor tulipán nyílik elő, népmesei varázslattal. Több kiállításra kérték fel az alcsútdobozi lányt különleges munkáival a díjak átvétele után, ha Budapesten leteszi a könyvet, kikapcsolja a számítógépet, s félreteszi a matematikát, akkor itthon, a szülői házban szorgalmasan festi a tojásokat. S talán mondanunk sem kell: nincs köztük két egyforma sem!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!