Hírek

2016.11.04. 14:45

Száraz lesz a november? Tesztelhető az alkoholhoz való viszony

Székesfehérvár – Egy hónap alkohol nélkül – van, akinek ez teljesen elképzelhetetlen. Egy felhívás kapcsán kérdeztünk embereket az alkoholról, s arról, hol is kezdődik a függőség?

Bokros Judit

A novemberi szárazság ezúttal nem az időjárással áll összefüggésben, hanem egy olyan felhívásra utal, amely önmérsékletre ösztönöz az alkoholfogyasztásban. A Kék Pont Alapítvány a népszerű közösségi oldalon tette közzé Száraz november elnevezésű felhívását. S hogy mit értenek ez alatt? Várják azokat az önkéntes csatlakozókat, akik vállalják, hogy november 1-től egy hónapig nem isznak alkoholt, és ennek tapasztalatait hajlandók megosztani másokkal, például a közösségi oldalon.

A kezdeményezést így vezetik föl: „Kreatív mentál-fitness az élethosszon át tartó örömért, a magasabb életminőségért és a generációkon átívelő jó hírnévért!” Célként pedig a testi, lelki megújulást, az önismeret fokozását, a vágyak megzabolázását, az italozás okozta korai problémák felismerését jelölték meg. A csatlakozást azoknak ajánlják, akik hetente egyszer vagy annál többször isznak alkoholt, és szeretnének többet megtudni az alkoholhoz fűződő viszonyukról. A komoly problémával küzdő napi nagyivóknak viszont más segítséget javasolnak.

A fővárosi Kék Pont Alapítvány egy közhasznú civil szervezet, amely a szenvedélybetegségek megelőzésében, kezelésében és a függőségek által okozott ártalmak csökkentésében nyújt segítséget. A Száraz november akcióval lehetőséget kínálnak arra, hogy az arra vállalkozók akár valós, akár a virtuális közösséghez csatlakozva, abból támogatást merítve megtapasztalják, függnek-e, s ha igen, mennyire, az alkoholtól. Van tehát egy lehetőség, amivel tényleg bárki élhet, különösebb kötelezettség nélkül – mindössze azt kell betartani, amit elsősorban saját magának fogadott meg az illető. Vagyis, hogy egy hónapig nem iszik alkoholt.

Az ismerősi körben kutakodva ugyan senki nem jelezte, hogy részt venne a programban, ám az alkoholról, az ivásról többen is kifejtették véleményüket. Egyikük egy 27 éves fiatalember, Csontos Péter, aki aktívan zenél, közben államvizsgára készül. Ő azt mondja, egyáltalán nem iszik alkoholt. Bár neki is volt tapasztalata jóval korábban itallal, mégis, összességében úgy véli, sokkal jobb alkohol nélkül, mint alkohollal élni. A lazulást, a stresszoldást pedig máshogy is el lehet érni. Péter így fogalmaz: „Tudok magamról minden helyzetben, és jól érzem magam, mert az örömforrást a zene, a testmozgás, a természetben való sétálás, vagy épp csak egy fehér matt könyvlap természetes fénynél való olvasása jelenti.” Ráadásul anyagilag is sokba kerülhet egy alkoholos este, miközben az ital árát más, tartalmasabb társas együttlétekre lehetne fordítani - véli. Szerinte megváltoztatható az a szemlélet, hogy az alkoholfogyasztás egyfajta társadalmi szocializációs eszköz. S a változásban szerepet játszhatnak a Száraz novemberhez hasonló akciók.



Más úgy reagált: „Egy hónap alkohol nélkül, újbor idején? Én képtelen vagyok rá...” Megint más – fiatal férfi, hozza a napi egy-két doboz sör átlagot, plusz alkalmanként bort fogyaszt társaságban - kategorikusan nemet mondott, vagyis ő sem tudna lemondani erről az örömforrásról. Talán, ha lenne más - fogalmazott. Aztán, van olyan fiatal nő, aki a felhívás hírére elgondolkodott, s ugyan ő is csatlakozhatna, mégsem teszi, mert úgy érzi, tudja kontrollálni az alkoholfogyasztást. Alkalmanként keveset, egy-egy buliban, társas összejövetelen többet iszik, de állítja: bármikor le tudna mondani a szesz nyújtotta élvezetről.

A hozzáállás, a reakciók sokfélék lehetnek, ám az biztos, hogy a függőséget, az ahhoz vezető utat, a jeleket komolyan kell venni. Rappant György pszichiátert, addiktológus főorvost arról kérdeztük, mennyire számít függőségnek a heti, vagy heti többszöri, mérsékelt alkoholfogyasztás?
- Függőségből is többféle létezik, a mennyiség és a személyiségtípus is meghatározó. Van fizikális és pszichés függőség, előbbi a veszélyesebb, utóbbi pedig például az, ha valakinek a jó kedve múlik azon, hogy fogyaszt-e alkoholt. Az, ha valaki heti 1-3 alkalommal megiszik mondjuk 1-2 deciliter bort, még nem számít függőségnek. Napi fél liter bor elfogyasztása viszont már biztosan alkoholizmus – fejtette ki a főorvos, aki megemlítette az úgynevezett biztonságos alkoholfogyasztást. Ezt egységekben, gyakoriságban mérik, de a nők és férfiak, illetve a különböző népek között lehet különbség. Rappant Györgynek tetszik a Száraz november kezdeményezés, hiszen szerinte pont jó célcsoporthoz szól. Aki ugyanis felfigyel rá és elgondolkodik, azt már foglalkoztatja a téma, és ha bizonytalan az alkohollal való kapcsolatát illetően, ez most jó teszt lehet.

Az alkoholfogyasztás veszélyeire egyébként nemrég egy másik kampány is felhívta a figyelmet. Szintén közösségi oldalon, egy fiktív profilon tettek közzé fotókat egy csinos, átlagosnak tűnő fiatal lányról. A képeken azonban a lánynál minden alkalommal volt egy pohár alkohol, ám a kedvelések száma azt mutatta, hogy ez szinte föl sem tűnt senkinek, vagyis inkább teljesen elfogadottnak bizonyult az, hogy a nő italozik. A kampány mögött egy reklámügynökség állt, amely a fiatalok alkoholfogyasztási szokásaira akarta felhívni a figyelmet, és így akarta megmutatni, hogy a környezetünkben bárki lehet látens alkoholfüggő.

Persze, léteznek ellenkampányok is. Egy, szintén közösségi oldalas felhívás már a száraz bor novemberi népszerűsítésére hív föl

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!