Hírek

2017.05.17. 16:40

Elindult a Babás bandázó Székesfehérváron

Kismamaként, kisbabával érdemes lesz ezentúl hétfőnként a vízivárosi LISZI felé menni. Két lelkes édesanya új klubot alapított, Babás Bandázó néven.

Kocsis Noémi

Gubisi-Rajj Nóra gyógypedagógusként, Nyebolszin Paulina orosz fordítóként összesen – ahogy ők mondják – öt plusz kétszer fél gyermeket nevel. Mindketten kismamák, Nóra októberre a második, Paulina nyár közepére a negyedik gyerkőcöt várja. Közben másokért is igyekeznek tenni, e hét hétfőjén, az első alkalommal elindítottak egy új típusú baba-mama klubot. A Budai úti LISZI közösségi térben szívesen fogadták a kezdeményezést, s már az első alkalommal szép számmal jöttek az anyukák a kisbabákkal. De mit is tűzött ki célul a Babás Bandázó?

– Azt tapasztaljuk, hogy a családok átalakulásával, leterheltségével együtt a mai anyukák néha nagyon egyedül vannak a problémáikkal – mondják az alapítók. – Ezekre is segítséget, válaszokat adhat egy ilyen közösség. Május 15-től kéthetenként délelőtt, 9-12 óra között a Kötődő Klubban a kötődő és válaszkész nevelés iránt érdeklődőket várjuk, míg a váltóhét hétfőjein (május 22-i indulással) a Csevegőklubban bárki mást is. Bár mi a kötődő nevelést preferáljuk, nem akarjuk ráerőltetni ezt másokra. A Csevegőklubban témamegkötés nélkül meghívott szakemberekkel beszélgethetnek a szülők. Nem csak egy városrészt szeretnénk lefedni, ide bárki eljöhet.

A Babás bandázó első alkalmán a vendégeket köszönti az egyik alapító, Gubisi-Rajj Nóra (középen)

A Babás Bandázó életre hívói korábban – kezdő anyukaként – szintén keresték azokat a hasonló cipőben járó anyukákat, akikkel megbeszélhették a felmerülő gondokat, vagy egyszerűen csak társaságban lehettek. Mindketten jártak hasonló helyekre, foglalkozásokra a gyerekekkel. Az új klubok elindítása előtt, még 2016 végén netes igényfelméréssel győződtek meg arról, hogy van még terepe és létjogosultsága egy újonnak indított klubnak akkor is, ha egyébként a város több helyszínén, művelődési házakban például, már van hasonló kezdeményezés a kisgyermekeseknek. Úgy érzik, egy új csoport új színfolt a helyi palettán, a kisgyermekes szülők pedig szívesen fogadják az őket eligazító információkat.

– A gyerekeknek is remek szocializációs terep lehet egy-egy ilyen alkalom – teszi hozzá Nóra. Valóban: az első találkozóra érkezett piciket barátságos légkör és sok színes játék várta a helyszínen. Az anyukák beszélgethettek, ismerkedhettek a kicsik mellett is, van lehetőség tisztába tenni, megszoptatni, etetni a babákat. A bandázók a későbbiekben a meghívott beszélgetőpartnerek körének kiszélesítésében gondolkodnak, s ugyancsak távlati cél egy olyan webshop, ahol a városban, vagy tágabban a megyében működő, születéshez, gyermekneveléshez kapcsolódó kézművesek portékáihoz juthatnak hozzá a szülők.

– Egy kicsit tudatosabbá tenni az anyukákat, ez is az egyik cél. Annak idején ez számunkra is jól jött – fűzi hozzá még Paulina.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!