Bajnokok Ligája

2018.02.12. 12:03

Javíthat negatív mérlegén a Manchester City

A Manchester City javítana gyenge nyolcaddöntős mérlegén a labdarúgó Bajnokok Ligájában, s a Basel ideális ellenfélnek ígérkezik az angol bajnoki listavezető számára.

Manchester City's Spanish manager Pep Guardiola looks on before the English Premier League football match between Manchester City and Leicester City at the Etihad Stadium in Manchester, north west England, on February 10, 2018. / AFP PHOTO / Paul ELLIS / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. /

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Paul Ellis

A jelenlegi lebonyolítási rendszerben a Manchester City korábbi négy BL-nyolcaddöntős párharca közül hármat elveszített – kettőt a Barcelonával, egyet a Monacóval szemben -, aktuális riválisa pedig mindkétszer kiesett. A Baselt 2015-ben a Porto 5-1-es, 2012-ben a Bayern München 7-1-es összesítéssel búcsúztatta. De Josep Guardiola együttese nem csak emiatt a párharc toronymagas esélyese.

A City tizenhat ponttal vezeti az angol bajnokságot, és végre már a BL-ben is szeretne maradandót alkotni, erre ugyanis évek óta hiába vágyik. Egyelőre a két évvel ezelőtti elődöntős szereplés jelenti a klub számára a csúcspontot. A Manchester City főpróbája mindenesetre parádésra sikerült, a második félidőben négy gólt szerzett Sergio Agüero vezérletével szombaton 5-1-re győzött a Leicester City ellen. Mindezt úgy, hogy a kulcsemberek közül Leroy Sané és David Silva is sérült.

Az erőviszonyok ismeretében lényegesen kiegyenlítettebbnek ígérkezik a Juventus-Tottenham párharc. A tavaly döntős házigazda számára hátrányt jelenthet, hogy Juan Cuadrado és Paulo Dybala sérült, illetve rajtuk kívül mások sincsenek százszázalékos állapotban. Ezzel együtt a torinói együttes formáját aligha – legfeljebb a játékát – érheti kritika az utóbbi hetekben, november 19-e óta ugyanis nem szenvedett vereséget. Massimiliano Allegri csapata azóta 16 összecsapáson mindössze egyetlen gólt kapott (!) és 14 győzelmet aratott. Csak az Internazionaléval, illetve a BL-ben a Barcelonával játszott gól nélküli döntetlent.

A formával a Tottenhamnek sincs gondja, amely a Premier League legutóbbi három fordulójában rangadókat vívott: a Manchester United (2-0) és az Arsenal (1-0) ellen otthon győzött, a Liverpool vendégeként döntetlent (2-2) ért el. Harry Kane személyében pedig olyan gólerős támadót tud a soraiban – 33 tétmeccsen 32 gólt szerzett a szezonban -, aki rendkívül kellemetlen pillanatokat szerezhet a torinói védelemnek.

A kieséses szakaszban az olaszok rutinja sokkal jelentősebb: 2003 óta öt megnyert és három elbukott párharc. Az angolok ebben az időszakban csak egyszer voltak nyolcaddöntősök a BL-ben. Igaz, akkor továbbjutottak, méghozzá olasz riválissal (AC Milan) szemben. A Juventus egyik elbukott párharcában viszont angol csapatra (Chelsea) emlékezhetnek Torinóban.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzések:

FC Basel (svájci)-Manchester City (angol) 20.45

Juventus (olasz)-Tottenham Hotspur (angol) 20.45

Borítókép: AFP PHOTO / Paul Ellis

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!