Külföld

2009.10.13. 06:10

Embertelen görögök - bírálat a mediterrán országnak a menekültek miatt

FMH - Élesen bírálta a görög hatóságokat kedden a Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet a menekültekkel való bánásmód miatt.

feol.hu

A New York-i székhelyű szervezet jelentésében leírta, hogy embertelen körülmények között tartják őrizetben a jövevényeket, akiknek zöme illegálisan lépett görög területre.
Sok földönfutónak nem is biztosítják a lehetőséget, hogy menedékkérelmet nyújtson be, hanem rövid úton kitoloncolják őket Törökországba, ami jogellenes.
A HRW fölszólította az Európai Uniót, hogy gyakoroljon nyomást az új görög kormányra, hogy Athén vessen véget a menekültekkel szembeni jogsértő gyakorlatnak.
Tavaly csaknem 150 ezer illegális bevándorlót vettek őrizetbe a görög hatóságok, hat évvel korábban még 58 ezret. A legtöbb menedékkérő Afganisztánból, Irakból és Afrikából érkezett az EU-tag mediterrán országba.
Az előző, konzervatív görög kormányt - amelynek a megbízatása a hónap elején szűnt meg - rendszeresen bírálták menekültpolitikája miatt. Tavaly a menedékkérők kevesebb mint egy százaléka kapott menekültstátust Görögországban.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!