Külföld

2010.08.04. 12:23

Óriási az árvízkár Kínában, veszélyben a víztározók

FMH - Kínában az esők, árvizek halálos áldozatainak és eltűntjeinek száma már megközelíti az 1700-at - derül ki az állami katasztrófa-elhárítás központjának legfrissebb - szerdán közzétett - adataiból.

MTI

Az árvizek 28 tartomány 140 millió lakosának okoztak kárt, több mint tíz és fél millió embert kellett kilakoltatni; az országban a közvetlen anyagi kár megközelíti a 210 milliárd jüant (31 milliárd dollár) - tájékoztatott egy kormányzati portálnak adott online interjújában Su Csing-peng (Shu Qingpeng), a központ igazgatóhelyettese.
Az áradások következtében több mint 1,1 millió házat romboltak le, s megközelítően tízmillió hektár mezőgazdasági területen keletkezett kár. Kína nagy folyóinak, a Jangcénak, a Sárga-folyónak és a Szunghuának (Songhua) a vízállása elérte a veszélyes szintet, összesen több mint 160 várost öntöttek el.
A folyókban felhalmozódott víz nyomásának nyolc kisebb víztározó nem tudott ellenállni, s további ezer van veszélyben. Az ország legfelső vezetői aggodalommal figyelik a helyzetet - mondta Su, hozzátéve, hogy utasításaik egy része a késői rizsültetés biztosítására vonatkozik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!