Külföld

2011.03.08. 17:40

Líbia - lakóépületet ért légi támadás Rász-el-Unúfnál

Repülőgépről dobtak le bombát egy kétszintes lakóépületre Rász-el-Unúf kikötőváros határában kedden. A robbanás leszakította a ház homlokzatát.

MTI

Kedden történt meg először, hogy a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők légicsapásokat mértek lakóépületekre a felkelők fellegvárától, Bengázitól mintegy 300 kilométerre délnyugatra fekvő Rász-el-Unúfra. A kikötője és olajterminálja miatt stratégiai fontosságú várost múlt héten pénteken foglalták el a lázadók.
A kedd délután végrehajtott légicsapás nem követelt áldozatokat, de jelentős károkat okozott. Az AFP helyszínen tartózkodó tudósítója az utcán látott egy fel nem robbant bombát is.
 Délelőtt vadászgépről lőttek ki egy rakétát, amely a kikötő közelében fekvő házaktól mintegy száz méterre csapódott be. A támadás következtében egy ember megsebesült.
Rász-el-Unúf utcáin kedden kevesebb felkelőt lehetett látni, mint az előző napokban. Többen azonban ellenőrző pontot állítottak fel a várostól öt kilométerre nyugatra, és nem engedték tovább menni az újságírókat arra hivatkozva, hogy összecsapások voltak. Hallani is lehetett, hogy valahol légvédelmi fegyverekkel tüzelnek.
A közelben már Kadhafi csapatai erődítményeket építenek és árkokat ásnak, rakétavetőket, tüzérségi fegyvereket és harckocsikat sorakoztattak fel. A lázadók azt állítják, hogy úton van az erősítés hozzájuk is, és készülnek az összecsapásokra.
Rász-el-Unúf számos lakosa elmenekült, mert attól tartanak, hogy a városban harcok lesznek, csakúgy mint Ben-Dzsavádban. A mintegy 40 kilométerre nyugatabbra fekvő települést múlt héten pénteken elfoglalták ugyan a felkelők, de Kadhafi csapatai vasárnap kiűzték őket onnan.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!