Külföld

2011.03.09. 12:42

Több az áldozata az egyiptomi kopt keresztények és muzulmánok közti összecsapásnak

FMH - A korábban közöltnél sokkal többen, tizenegyen vesztették életüket és 94-en sebesültek meg kopt keresztények és muzulmánok között kedd este kirobbant felekezetközi összecsapásban Kairóban - jelentette szerdán a MENA állami hírügynökség biztonsági és kórházi illetékesekre hivatkozva.

MTI

Egy magas rangú egészségügyi tisztviselő azt mondta, hogy 73 muzulmán és 21 keresztény sebesült meg. Más forrás szerint az erőszakos cselekményeknek száztíz sebesültje is lehetett. Az első jelentések még egy kopt keresztény áldozatról szóltak, később egy kopt pap azt mondta, hogy hat kopt keresztény halt meg és legkevesebb 45 sebesült meg Kairóban muzulmánokkal összecsapva.
Szamaán Ibráhim, az egyiptomi főváros, Mokattam negyedének papja, ahol a felekezetközi összetűzés volt, elmondta, hogy a holttesteket a plébániához tartozó kis kórházba vitték. Mindegyik áldozat halálát lövedék okozta, a sebesülések is lőfegyvertől keletkeztek - tette hozzá.
Ibráhim atya szerint a kopt tüntetőkre felfegyverezett bűnözők és (radikális iszlám szélsőséges) szalafita fegyveresek támadtak, akik házakat és műhelyeket gyújtottak fel. Az egyiptomi biztonsági szolgálatok úgy számoltak be a történtekről, hogy a szembenállók kövekkel dobálták meg egymást, míg szemtanúk elmondása szerint a katonák a levegőbe lőve igyekeztek a tömeget feloszlatni.
A kopt keresztények az elmúlt napokban az állami televízió belvárosi épülete előtt is tüntettek templomuk felgyújtása miatt. A Heluán elővárosban álló templomot múlt szombaton gyújtották fel, miután összetűzés tört ki a muzulmán közösségen belül egy keresztény férfi és egy muszlim nő szerelmi viszonya miatt. A nő családjának több tagja összeverekedett, két muzulmán férfi életét vesztette. A nő falujában élő muzulmánok ezután égették fel a templomot. 
Az arab országokban az ilyen viszony tilos, keresztények és muzulmánok össze sem házasodhatnak, kivéve, ha a keresztény fél áttér az iszlám hitre. Egyiptomban, ahol a 80 milliós népesség mintegy tíz százaléka keresztény, nem ritka az ilyen "felekezetközi" szerelmi viszony.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!