Külföld

2011.05.06. 14:47

Szemtanúk szerint békés tüntetőkre lőttek Szíriában - hat halott van

Agyonlőttek legalább hat tüntetőt a szíriai biztonsági erők pénteken a Bassár el-Aszad elnök rendszerének megdöntését követelő, több ezres demonstrációkon - közölték szemtanúk és aktivisták.

MTI

Ezzel egy időben Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szófiai látogatásán bejelentette, Szíria beleegyezett abba, hogy a világszervezet elküldje szakértőit Szíriába a humanitárius helyzet felmérésére. Ban Ki Mun szerint Bassár el-Aszad telefonbeszélgetésben járult hozzá az ENSZ-csoportok fogadásához.
A pénteki szíriai zavargásokról szemtanúk és aktivisták elmondták, hogy öt embert a közép-szíriai Homsz városában, egyet pedig Hama városában öltek meg a biztonsági erők.
Egy homszi szemtanú szerint az ellenzékiek békésen demonstráltak, amikor a biztonsági erők felsorakoztak a város főterénél, és tüzet nyitottak rájuk.
A tüntetők pénteken annak ellenére is felvonultak, hogy a kormányzat véresen leveri a rendszer ellen tiltakozó megmozdulásokat. A demonstrációk március közepi kirobbanása óta legalább 565 civil és 100 katona vesztette életét az összecsapásokban emberi jogi szervezetek összesítése szerint.
A tunéziai és egyiptomi elnökbuktató tüntetéssorozat sikerén felbuzdult szíriai ellenzékiek pénteken Damaszkuszban és annak külvárosaiban, valamint Homszban, Hamában, Bánjászban és Kamisliban demonstráltak.
Egy emberi jogi szervezet arról számolt be, hogy a pénteki ima után Damaszkuszban őrizetbe vették az ellenzék egyik vezéralakját, Riad Szeif volt parlamenti képviselőt, aki nyíltan bírálta a rezsimet a hetedik hete tartó rendszerellenes tüntetéssorozat alatt. A 64 éves Riad Szeif 2008 januárjától két és fél évig ült börtönben, mert hazája demokratizálására szólított fel. Szeif egyike volt a Szíria demokratizálását szorgalmazó Damaszkuszi Nyilatkozat aláíróinak. 2001-ben ötéves szabadságvesztésre ítélték, mert az ügyészség szerint törvénytelenül akarta módosítani az alkotmányt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!