Külföld

2011.05.10. 14:52

Teherán állítása szerint bin Laden már az amerikai akció előtt halott volt (frissülő hír)

Valószínűleg senki nem fogja megkapni az Oszama bin Laden fejére kitűzött több millió dolláros vérdíjat - adta értésre a Fehér Ház szóvivője. Az iráni főváros, Teherán azt állítja: a terroristavezér már jó ideje meghalt betegségben.

MTI

A volt pakisztáni elnök cáfolja, hogy megegyeztek volna bin Ladenről Amerikával

Pervez Musarraf korábbi pakisztáni elnök kedden cáfolta a The Guardian című brit baloldali napilap értesülését, amely szerint kormánya évekkel ezelőtt egyezséget kötött Washingtonnal, lehetővé téve az amerikai különleges erőknek, hogy pakisztáni területen elfogják vagy megöljék Oszama bin Ladent, az al-Kaida néhai vezetőjét.
A The Guardianben nyilvánosságra hozott információk szerint Musarraf és George W. Bush előző amerikai elnök csaknem egy évtizeddel ezelőtt kötötte a titkos megállapodást, miután bin Laden 2001 végén Afganisztán hegyvidéki részén megszökött az amerikaiak elől. Az egyezmény szerint az amerikaiak pakisztáni területen is akciót indíthatnak bin Laden ellen, bár egy ilyen esetben az iszlámábádi vezetés nyilvánosan elítéli majd az Egyesült Államok egyoldalú beavatkozását. A napilap amerikai és pakisztáni tisztségviselőkre hivatkozva közölte az értesülést.
Musarraf szóvivője, Favad Sauzri az egykori elnökre hivatkozva azt állította, hogy sem írásos, sem szóbeli megegyezés nem született a kérdésben. "A The Guardian jelentése alaptalan" - hangsúlyozta Sauzri.
Az amerikai különleges erők május 2-án pakisztáni területen végeztek bin Ladennel. Iszlámábád tiltakozott az egyoldalú akció ellen.

Az al-Kaida hamisnak tart egy öregkori felvételt bin Ladenről

Egy iszlamista honlapon az Al-Kaida nevében feltett video azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy hamisított az az amerikai hatóságok által közzétett videofelvétel, amelyen a megöregedett Oszama bin Laden televíziót néz.
„Ébernek kell lennünk, Amerika hazudik” – állítja a Sumuk al-Iszlám nevű honlap, amelyen rendszeresen láthatók az al-Kaida terrorhálózat üzenetei.
Az internetes oldalra kedden feltöltött videót úgy mutatták be, mint az arab és külföldi média által sugárzott videofelvételre adott választ. A képkockákon Oszama bin Laden saját magáról készült felvételeket néz a televízióban.
A video szerint világosan kivehetőek a különbségek a fül és a szem tájékán az al-Kaida főnöke és a felvételen látható őszszakállas férfi között. Az Egyesült Államok korábban azt közölte, hogy az amerikai különleges erők elkoboztak a május 2-i támadás során öt videofelvételt és több dokumentumot Oszama bin Laden abbotábádi házában, ahol megölték a terrorista vezért.
Az egyik videón Oszama bin Laden látható, fehér szakállal és fekete sapkában, amint műholdas televíziót néz. A földön ülve távkapcsolóval váltogatja a csatornákat és megáll azoknál, amelyeken saját maga látható.
A Sumuk al-Iszlámon látható videofelvétel szerint bin Laden halála ellenére a „a szent háború az utolsó ítélet napjáig folytatódik”.

Az amerikaiak kihallgatnák bin Laden özvegyeit

Pakisztán hajlik arra, hogy engedélyezze Oszama bin Laden özvegyeinek kihallgatását - mondta egy washingtoni illetékes helyi idő szerint hétfőn, a CNN viszont úgy értesült, Iszlámábád ragaszkodik hozzá, hogy ehhez hozzájáruljanak azok az országok is, ahonnan származnak.
A pakisztáni kormány egy vezető tisztségviselője azt közölte kedden, hogy Iszlámábádban nem döntöttek még az Egyesült Államok   kéréséről.
Az al-Kaida terrorszervezet vezetője három feleségével és mintegy tucatnyi gyerekével együtt élt az észak-pakisztáni Abbotábádban abban házban, amelyet május 2-án megostromoltak az amerikai kommandósok, hogy végezzenek vele. Az özvegyeket és velük bin Laden néhány gyermekét jelenleg Pakisztánban tartják fogva, s a CNN hírtelevízió biztonságpolitikai elemzője szerint Washington alig várja, hogy kihallgathassa őket, mivel értékes információkat lehetne kicsikarni belőlük a terrorista vezér múltjára, továbbá más al-Kaida vezetők személyére, mozgására és kapcsolataira vonatkozóan.
A szóban forgó három feleséget a CNN amerikai hírtelevízió most egy amerikai tisztségviselő segítségével azonosította.
A legfiatalabb a jemeni Amal asz-Szadah (Amal al Sadah), aki 2000-ben ment feleségül bin Ladenhez, tőle született Szafia nevű lánya nem sokkal a 2001. szeptember 11-i Amerika elleni terrortámadás után, és Szafia azt mondta pakisztáni tisztségviselőknek, hogy látta, amikor apját lelőtték.
A szaúdi Kairiah Szabar (Khairiah Sabar) a rajtaütés idején szintén ott volt az abbotábádi házban. Ő a terrorista vezér Hamza nevű fiának az anyja, akivel 1985-ben házasodott össze, és 2011 szeptembere után vele élt Afganisztánban.
A harmadik, a szaúdi Sziham Szabar (Siham Sabar), akit 1987-ben vett feleségül az al-Kaida vezére, és ő is együtt volt vele 2001 után Afganisztánban. Tőle született Halíd (Khalid) nevű fia, akit az amerikai kommandósok szintén megöltek az abbotábádi akcióban.
Peter Bergen, a CNN nemzetbiztonsági elemzője a hírtelevíziónak elmondta, hogy a két szaúdi feleség igen képzett volt. Egyikük az iszlám törvénykezés jogi doktora, a másiknak pedig szintén van valamiféle tudományos fokozata arabisztikai tanulmányokból.
Thomas Donilon nemzetbiztonsági tanácsadó a tévében megerősítette: kérelemmel fordultak a pakisztáni félhez, hogy kihallgathassák az Oszama bin Laden abbotábádi házában őrizetbe vett személyeket, köztük a három feleséget. Pakisztáni tisztségviselők ugyanakkor azt mondták a CNN-nek, ezt csak abban az esetben engedélyezik, ha ehhez a származási országok is hozzájárul.
A CNN szerint a feleségek máris szolgáltak érdekes információkkal a házban uralkodó légkörről. Ennek alapján Pakisztán washingtoni nagykövete elmondta, hogy az egyik feleség soha nem mozdult ki arról az emeletről, ahol Oszama lakhelye volt, mivel tébolyultan félt a helyváltoztatástól. A feleségek nem léphettek az ablakok közelébe és nem mehettek ki a szabad levegőre sem.
Iszlámábádnak a kihallgatási kérelemre adott válaszát nagyban befolyásolhatja, hogy az amerikaiak titkos művelete kínos helyzetbe hozta az érzékeny szövetséges Pakisztánt, amely éveken át cáfolta, hogy a világ leginkább keresett terrorista vezetője az ő földjén tartózkodna.
A brit hírügynökség egyenesen úgy tudja, hogy Oszama bin Laden jemeni és két szaúdi feleségét Pakisztán gyermekeikkel együtt át akarja adni származási országuknak, s ennek érdekében már fel is vették a kapcsolatot, választ azonban még nem kaptak.
A CNN tudomása szerint bin Ladennek van egy további özvegye is, egy bizonyos Nazsua Ganem, aki az első feleség volt. Ő 2001 szeptembere után elhagyta Afganisztánt és jelenleg egybehangzó források szerint Szíriában él.

Irán állítása szerint bin Laden már jóval korábban meghalt, betegségben

Teheránnak bizonyítékai vannak arra, hogy Oszama bin Laden betegségben halt meg, jóval azelőtt, hogy amerikai kommandósok megostromolták pakisztáni házát, s Washington hírt adott a terroristavezér haláláról - állította kedden Hejdar Moszlehi, a hírszerzési és biztonsági ügyek minisztere.
"Pontos információink vannak arról, hogy bin Laden már egy jó ideje meghalt betegségben" - idézte a Fars iráni hírügynökség a minisztert.
Moszlehi azt firtatta, hogy amennyiben az amerikai hadsereg és a hírszerzés valóban "letartóztatta vagy megölte" bin Ladent, akkor miért nem mutatták meg a tetemét, és miért dobták a tengerbe? Az iráni miniszter szerint bin Laden állítólagos megölése egy "színjáték" volt, amelyet a közelgő amerikai elnökválasztás miatt rendeztek, s hogy eltereljék a közvélemény figyelmét az Egyesült Államok rossz gazdasági helyzetéről.
Barack Obama amerikai elnök május 2-án jelentette be, hogy amerikai kommandósok a pakisztáni Abbotábád városában megölték Oszama bin Ladent. Az al-Kaida-vezér tetemét DNS-teszttel, illetve a holttesten végzett más vizsgálatok alapján azonosították, majd a tengerbe dobták. Egy névtelenül nyilatkozó magas rangú amerikai hírszerzési vezető a minap azt mondta, hogy a személyazonosság megállapításának hibalehetősége 1 a 11.800 billióhoz.

Nem tervezik kifizetni a vérdíjat

Valószínűleg senki nem fogja megkapni az Oszama bin Laden fejére kitűzött több millió dolláros vérdíjat - adta értésre a Fehér Ház szóvivője.
"Tudtommal senki nem közölte velünk megbízható forrásra hivatkozva, hogy Oszama bin Laden itt lakik Abbotábádban, a Green Avenue 5730. számú házban" - jelentette ki Jay Carney. Mint hozzátette, a kormány által kitűzött pénzjutalom kifizetésére nem kerülhet sor, ha valaki "véletlenül" vezeti nyomra az amerikai ügynököket.
A washingtoni külügyminisztérium 2001-ben 25 millió dollárt ajánlott fel annak, aki információt szolgáltat az al-Kaida vezérének hollétéről. Három évvel később Hillary Clinton - még szenátorként - elfogadtatta azt a törvényt, amelyben a külügyminisztérium jóváhagyta a vérdíj akár 50 millió dollárra való felemelését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!