Kultúra

2013.12.05. 18:05

Megjelent az M. Tóth István emlékére készült könyv

Székesfehérvár - Zsúfolásig megtelt a Szent István Művelődési Ház díszterme. M. Tóth István festőművész emlékalbumát mutatták be.

Szabó Zoltán

Érthető az érdeklődés: a mestert, a tanárt mindenki szerette, és láthatóan szeretettel, tisztelettel készült a nagyon szép kivitelű könyv is. Amelynek szerzői, szerkesztői termésetesen ott voltak az esten. Köztük a szerzők: Bobory Zoltán és Fehér László, a szerkesztők: Fehér László Kossuth-díjas festőművész, egykori M. Tóth-tanítvány, Árkövi Klára Éva, Klára asszony, a festőművész özvegye, a kötet grafikai tervezője Tóth Adrien grafikus, Kiss László, aki a műalkotások fotó reprodukcióit készítette.

Fehér László Kossuth-díjas festőművész, az egykori tanítvány. Fotó: Koppán Viktor

A székesfehérvári polgármester, Cser-Palkovics András egyebek között arról beszélt, hogy az albummal – akárcsak a néhány hete megjelent Áron Nagy Lajos-kiadvánnyal – a város törlesztette adósságának egy részét azon művészek felé, akik Fehérvárért olyan sokat tettek. A polgármester hozzátette: az adósság törlesztése akkor lesz teljes, ha megnyitják a város nagy alkotóinak – köztük M. Tóthnak – állandó kiállítását.

A kötet személyes hangvételű bevezetőjét Bobory Zoltán írta, Klára asszony felkérésére. Bobory beszélt az egykori barátról, felidézte, hogy a Szent Korona Galéria első kiállítását M. Tóth István műveiből rendezték. Ugyancsak személyes emlékeket idézett fel Fehér László. Azt, amikor elsőként beléphetett a fehérvári festők birodalmába, amikor M. Tóth István tanítványává fogadta. S azt is, amikor a mester budapesti, Csók galériabeli kiállítását szervezte, hogy a súlyos beteg alkotó életét meghosszabbítsák. Sajnos, M. Tóth István a tárlatot már nem érhette meg. Fehér László megjegyezte: addig él az ember, amíg emlékeznek rá. Pista bácsi ezért örökké élni fog. Végül Klára asszony köszönte meg mindenkinek az album elkészítéséhez nyújtott önzetlen segítségét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!