Martonvásár

2017.01.22. 18:25

Önfeledten ünnepeltek együtt

Martonvásár - Ünnepeljünk együtt, értük! - szólt a tevékenységükhöz illő felszólítás a Pápay Ágoston iskolában az alapítványi születésnapon. A muzsika, az ének és a vidámság felszabadító erejű volt.

Zsohár Melinda

A megye egyik legrégibb árvaházában működő iskola elismert szakmai műhely Martonvásáron. Középsúlyos értelmi sérült, halmozottan sérült és autista gyerekek tanulnak itt, illetve laknak a kollégiumban. A teljes nevén Pápay Ágoston Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium száz tanulót oktat, nevel, s ami a legfontosabb: életminőségüket fejleszti-javítja.

Gyógypedagógiai módszerekkel diákjaik állapotából fakadó hátrányukat jócskán lefaragják az elkötelezett pedagógusok, nevelők, s mindenki, aki itt dolgozik. A hivatástudat szólítja, s tartja itt őket. Huszonöt évvel ezelőtt, az országban az elsők között hozták létre a pályázást megkönnyítendő Együtt- Értük Alapítványt az értelmileg sérült gyermekek támogatására, s minden évben megtartják a születésnapot".

A muzsika, az ének és a vidámság felszabadító erejű volt az alapítványi rendezvényen Fotó: Botos Imre

A város, a szülők, magánszemélyek támogatásából, az adók felajánlott egy százalékából, s leginkább a megnyert pályázatokból tavaly ötmillió forinttal számolhatott az alapítvány, mondta el Orbánné Molnár Anikó igazgató, az alapítvány kuratóriumi elnöke. A gyerekek egyre gyakrabban kapcsolódnak be a városi rendezvényekbe, a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központ ismerős helyszín a diákoknak.

A mostani születésnapon az iskola feldíszített nagytermében fellépett az országos hírnévre szert tett Színvarázs Ulwila együttes, az itteni gyerekek speciális zenekara. Színek segítségével olvasnak kottát, a zenei tehetség más úton kibontakoztatható. A Napsugár tánccsoportot is az iskola tanulói alkotják, a muzsika és a tánc önmagában is nagy fejlesztő erő, nem beszélve a jó kedélyt fokozó hatásairól!

A süteményezős, ünnepi asztalos vidám születésnap kedves meghívottja a Netz Táncprodukció volt. Az öttagú csapatban a fiúk népi hangszereken és gitáron játszottak, fergeteges hangulatot teremtettek, akár egy falusi lakodalomban, vagy farsangon. Az egy szem lány pörgött-forgott közöttük, a humoros pillanatokat, beszólásokat jól vették" a gyerekek. Lengyel Szabolcs alias Micsi táncos-énekes táncpedagógus vezetésével bevonták őket is a produkcióba. A kicsit suta, de vidám és önfeledt társaság tagjai dobogtak, fütyültek, kiáltottak, lépegettek, ahogyan Micsi villámkoreográfiája kívánta tőlük. A pápays tanárok tiszteletbeli gyógypedagógusokká fogadták az együttest, amelyik nem először járt az intézményben.

Természetesen nem maradhatott el az óriási torta sem, elvégre születésnapot ünnepeltek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!