Bulvár-celeb

2 órája

Van Párizs olimpia nélkül is: ezeket feltétlenül nézze meg, ha odautazik

Augusztus 11-ig az olimpia, utána pedig a paralimpia körül forog minden, de aki a sportesemények miatt utazott a francia fővárosba, annak sem érdemes kihagynia a legérdekesebb látnivalókat.

MW

Párizs jelképévé vált a híres Eiffel-torony

Forrás: Getty Images

Fotó: Sylvain Sonnet

Íme három programlehetőség, amit a Párizsba látogatók a szurkolás mellett is kipróbálhatnak!

A legszebb kilátás

Az Eiffel-torony, bár valójában egy működő rádió- és televízióadó, sokkal több annál. Négy „emelete", beleértve a földszintet is, a nagyközönség számára is látogatható. A különleges építmény négy étteremnek ad otthont, köztük egy pezsgőbárnak, amely a torony 3. emeletén található. Az Eiffel-torony honlapján vásárolható olyan jegy, amely magában foglal egy pohár pezsgőt vagy üdítőt, és kaviárt, amit az Eiffel-torony tetején szolgálnak fel.

Hírességek, akik már nincsenek közöttünk

Párizs legnagyobb temetője, a Père Lachaise mintegy 70 000 ember végső nyughelye. Köztük több igen ismert személyiség sírja is megtalálható: Honoré de Balzac francia regényíró, Jim Morrison, a The Doors énekese, Oscar Wilde ír költő, Frédéric Chopin lengyel zeneszerző és Edith Piaf francia énekesnő is a Père Lachaise temetőben nyugszanak, ahol vezetett túrákon is részt lehet venni. 

Aerial view of Pere Lachaise Cemetery taken from Montparnasse To
A Père Lachaise számos híresség végső nyughelye lett
Fotó: BargotiPhotography / Forrás: Getty Images

Egy másik lehetőség az emberi csontok millióit tartalmazó katakombák meglátogatása, amely egyórás túrát jelent. A katakombákat a 18. század végén kezdték el építeni válaszul "a város temetőihez kötődő jelentős közegészségügyi problémákra". Az elhunytak csontjait az éj leple alatt szállították oda, hogy "elkerüljék a párizsi lakosság és az egyház ellenséges reakcióit" - olvasható a turistalátványosság honlapján. A katakombákat 1809-ben nyitották meg a nagyközönség előtt.

Művészet és építészet

Párizs a művészetkedvelők paradicsoma. A Louvre-ban - több ezer felbecsülhetetlen értékű műalkotás mellett - megnézhetjük Mona Lisa rejtélyes mosolyát vagy a Milói Vénuszt is. 

Bár a Notre Dame a 2019-es pusztító tűzvész után továbbra is zárva tart, az ólomüveges templomok szerelmesei nem csalódnak a látványában. A Notre-Dame-tól egy rövid sétára található a Sainte-Chapelle, amelyet IX. Lajos király - a későbbi Szent Lajos - a 13. században rendelt meg lakosztályaihoz tartozó magánkápolnának.
A felső kápolnában 1113 ólomüveg jelenet látható, amelyek „úgy vannak illusztrálva, mint egy óriási középkori képregény", és a Biblia történetét mesélik el a Teremtéstől a Jelenések könyvéig. Az ólomüveg ablakok mintegy kétharmada a középkorból származik.

Cathedral Notre-Dame-de-Paris under reconstruction
A Notre Dame még helyreállítás alatt van
Fotó: Elisabeth Schittenhelm / Forrás: Getty Images

A Jardin des Tuileries, vagyis a Tuileriák kertje nyilvános park, amelyben Franciaország néhány híres szobrászmesterének műalkotásai találhatók, köztük Auguste Rodin A csók című márványszobra.

Ez a park adott otthont az 1900-as olimpiai játékoknak, ahol először osztottak ki három különböző színű érmet, ezzel inspirálva azt az elvet, hogy egy versenyszámban az első három helyezett három érmet kapjon - írja a foxnews.com nyomán cikkében a Travelo.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!