Szuperkupa

2 órája

Történetének legfontosabb meccsére készül az Atalanta, Mbappé csak a kispadon kezdhet

Szerda este Varsóban 21 órakor a Real Madrid és az Atalanta mérkőzik meg az UEFA Szuperkupájáért. A BL-győztes spanyol klub száznál is több, az Európa-liga olasz csapat az eddig két serlegének a számát gyarapítaná az újabb sikerrel. A madridiaknál ez lehet az új szerzemény, a francia világbajnok Kylian Mbappé bemutatkozás tétmeccsen az új csapatában, de a mérkőzés előtti napon egy súlyos sérülés történt a királyi gárda edzésén.

MW

Carlo Ancelotti és Kylian Mbappe a Real Madrid edzésén

Forrás: AFP

Fotó: Jakub Porzycki

Több mint száz trófea mindössze kettő ellen – így is megközelíthetjük a ma esti Szuperkupa-mérkőzést. A Real Madrid csak a 36 spanyol bajnoki címével, 20 spanyol kupa- elsőségével és a 15 Bajnokok Ligája (BEK)-győzelemmel is kiemelkedik a kontinens mezőnyéből, a spanyolok eddig ötször emelhették a magasba az UEFA Szuperkupáját is. Emellett az Atalanta dicsőséglistája az Euroliga idei elhódításával, valamint egy 1963-as olasz kupagyőzelemmel sokkal szerényebb képet mutat – olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

Official training before UEFA Super Cup
Az Atalanta edzése a Szuperkupa-mérkőzés előtt Varsóban
Forrás: AFP

Nagy meccsre készül az Atalanta

Gian Piero Gasperini, a bergamói csapat vezetőedzője hosszasan beszélt arról, hogy számukra mit jelentett a májusi siker, és mit az, hogy a Real Madriddal találkoznak – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról.

Az Atalanta történetében rengeteget jelentett az Euroliga megnyerése. Számomra is, hiszen ez az első európai trófea, amit megnyertem. Győzni, különösen Európában, olyasmi, amit az Atalanta még sosem tudott megtenni a története során, de ugyanez igaz legtöbbünkre a klubnál. És ahogy tettük, azt sosem fogják elfelejteni. Az egész idény során jók voltunk, sok meccset nyertünk meg sorozatban, a Serie A-ban is. Most a világ legeredményesebb klubja ellen lépünk pályára, az ellen a csapat ellen, amely a világon a legtöbb címet nyerte

 – kezdte mondandóját az olasz edző.

Az, hogy egy ilyen fontos klub ellen játszhatunk egy ilyen döntőben, a közelmúltig elképzelhetetlennek tűnt. Ez hatalmas büszkeség nekünk. Itt akarunk lenni, ki akarunk menni a pályára, nagyszerű teljesítményt akarunk nyújtani és meg akarjuk állni a helyünket egy történelmileg erősebb klub ellen. Ez egész Bergamo, az összes szurkoló számára egy rendkívül inspiráló pillanat. Nincs kétség afelől, hogy ez egy csúcspont, talán az Atalanta történetének csúcspontja

– nyilatkozta Gasperini. 

Atalantát ma már a legjobbak sem becsülhetik le. A holtszezonban a bergamóiak kulcsjátékosai közül csak az orosz Alekszej Mirancsuk távozott, de összességében erősödött a keret, mert olyan válogatott játékosok érkeztek, mint az olasz Nicolo Zaniolo, Mateo Retegui és a belga Charles De Ketelaere. A madridiak kerete is magáért beszél, de a királyi gárdának egy fontos hiányzója is lesz a szerda esti meccsen.

Mbappé lehet a kispadon kezd

A madridiak középpályása, Eduardo Camavinga várhatóan kihagyja a szerdai UEFA Szuperkupát, miután kedden edzés közben megsérült a térde. A francia válogatott játékos a varsói Nemzeti Stadionban egy kispályás edzésen szenvedett sérülést. A közösségi médiában széles körben elterjedt videófelvételen látszott, hogy a 21 éves focista megcsúszott, és szerencsétlenül landolt, miközben megpróbált elfutni francia csapattársa, Aurelien Tchouameni mellett – derült ki az Origo oldaláról

Camavinga szerda reggel további vizsgálatokon esett át, hogy megállapítsák a sérülés mértékét, a klub attól tart, hogy belső szalagszakadást szenvedett. Nagy változások a királyiaknál sem történtek a nyáron. Két rutinos futballista távozott, a német Toni Kroos visszavonult, míg az előző idényben csapatkapitány Nacho Fernández a szaúdi bajnokságba szerződött, az érkezőknél pedig a nyár átigazolási szenzációjának a főszereplőjét, a francia világbajnok Kylian Mbappét találjuk. 

Az AS spanyol sportlap értesülése szerint a BL-döntőben kezdő tizenegyből kilenc játékos őrizheti meg helyét a kezdőcsapatban, a távozó Nacho Fernández helyére Éder Militao léphet, míg a középpályán Luka Modric helyettesítheti Toni Kroost, ami értelemszerűen azt jelentené, hogy Mbappé legfeljebb a kispadról beszállva mutatkozhat be.

Kemény lesz, mint mindig, mivel ez az idény eleje, de magabiztosan és erős meggyőződéssel megyünk oda. Hiszek abban, hogy az Atalanta megérdemelten van itt, hiszen csodás El-sorozat van mögötte, olyan topcsapatokat ejtett ki, mint a Liverpool. Képesek voltak könnyedén megnyerni az ilyen meccseket, még a döntőt is. Szóval nagyon tiszteljük, de reméljük, hogy a legjobb formánkat tudjuk nyújtani. Mbappénak pedig bele kell szoknia a csapatba, ahogy mindenki másnak is. Nagyon örülünk, hogy itt van, mivel nagyszerű kvalitásai vannak, én pedig biztos vagyok benne, hogy a személyiségének köszönhetően gyorsan beilleszkedik

– nyilatkozta Carlo Ancelotti. A Real Madrid és az Atalanta eddig két alkalommal csapott össze egymással, mindkétszer a Bajnokok Ligájában: 2021-ben a nyolcaddöntőből a királyi gárda kettős győzelemmel, 4-1-es összesítéssel jutott tovább.

Európai Szuperkupa
Real Madrid (spanyol)-Atalanta (olasz) 21.00


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában