Vasárnapi összefoglaló

2 órája

Könnyek a tatamin, utolsó másodpercben kiharcolt győzelem a brazilok ellen (videó)

A párizsi olimpián több magyar sportoló is közel állt a dobogóhoz, de végül érem nélkül zártak az ötkarikás játékok vasárnapi versenynapján. Az éremhez a legközelebb az első olimpiáján szereplő Andrásfi Tibor állt, de a BVSC versenyzőjének végül be kellett érnie a negyedik hellyel. A csapatsportágainkban a női kézilabda-válogatott izgalmas meccsen megszerezte az első győzelmét, és férfi vízilabda-válogatott pedig szoros találkozón verte a házigazda franciákat.

MW

Simon Petra (j) és a brazil Patricia Matieli a 2024-es párizsi nyári olimpia női kézilabdatornájának B csoportjában játszott Magyarország - Brazília mérkőzésen a Dél-párizsi Arénában 2024. július 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A vívás küzdelmeinek otthont adó Nagy Palota a szombati naphoz hasonlóan sokkoló vereségeknek és nagyszerű, nem várt győzelmeknek is otthona volt magyar szempontból. Vasárnap újabb hideg zuhany érte vívásban a magyar versenyzőket írta meg a Magyar Nemzet.

Közel voltunk a bronzhoz

A férfi párbajtőr egyéni versenyeiben a világbajnoki címvédő, második kiemelt Koch Máté az első fordulóban 15-10-re kikapott a venezuelai Grabiel Lugótól. Az első kiemelt, Tokióban ezüstérmes Siklósi Gergely pedig leiskolázta a cseh Jakub Jurkát, de utána az ugyancsak magabiztosan kezdő belga Neisser Loyola búcsúztatta őt a legjobb 16 között.

Az első olimpiáján szereplő Andrásfi Tibor azonban szépen menetelt, többször is drámai végjátékot nyert meg, végül a bronzéremért vívhatott – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról

A BVSC versenyzője a férfi párbajtőrözők egyéni bronzdöntőjének háromszor három perces vívóideje alatt egyszer sem volt hátrányban az egyiptomi Mohamed El-Szajed ellen. A 7-7 után ráadásban mindketten győztesnek hihették magukat, de végül csak Mohamed El-Szajed mutatta be Cristiano Ronaldo örömugrását a páston, Andrásfi Tibor negyedik helyen zárt. 

Női tőr egyéniben Pásztor Flóra nagyszerűen versenyezve a negyeddöntőig jutott - ott a későbbi győztestől, a címvédő, egyéniben háromszoros vb-bronzérmes Lee Kiefer kapott ki - és nyolcadik lett. 

A sportlövőknél az első helyen döntőbe jutott Major Veronika remeklése sajnos nem folytatódott a fináléban: a magyar pisztolyos hölgy nyolcadikként végzett a légpisztoly döntőjében, a légpuska alapversenyében pedig Mészáros Eszter 15., Pekler Zalán 17., Péni István 18. lett. 

A három éve a japán fővárosban meglepetésre negyedik Vas Blanka ezúttal nem tudott a dobogó közelébe férkőzni hegyikerékpárban, tizedik lett, a lovastusa egyéni versenyében érdekelt Kaizinger Balázs viszont a tereplovaglásban jelentősen javított helyezésén, így a zárószám, a díjugratás előtt a 45. helyen áll. 

Sajnos a teniszezőink sem remekeltek: három meccsen három kudarcot könyveltek el és búcsúztak. Egyesben Fucsovics Márton a spanyol Rafael Nadaltól kapott ki nagy küzdelemben, Marozsán Fábián pedig a hazai színeket képviselő Ugo Humbert-től szenvedett vereséget az első körben, míg kettejük párosa egy holland duóval szemben maradt alul.

Simon Petra döntött

Nem állt egyszerű feladat előtt Pupp Réka. A magyar cselgáncsozónak a női 52 kilogrammosok bronzdöntőjében az áhított olimpiai éremhez a francia Amandine Buchard ellen kellett nyernie. Pupp ellenfele Tokióban csapatban arany-, egyéniben ezüstérmet szerzett, s van öt egyéni világbajnok bronza is. A magyar dzsúdós végül hosszabbítás után kapott ki a bronzmérkőzésen, és nagyon elkeseredett volt a vereség miatt.

– Nem mondom, hogy jól vagyok, mert egyáltalán nem. Úgy érzem, hogy mindent beletettem ebbe a meccsbe, de ez most nem volt elég – nyilatkozott könnyeivel küszködve a kétszeres Eb-harmadik magyar dzsúdós. 

Az első magyar női ökölvívó olimpikon, Hámori Luca megnyerte selejtezős mérkőzését ír riválisa ellen 66 kilóban. 

A torna selejtezőjéből Czifra Bettina Lili beverekedte magát az egyéni összetett döntőjébe, míg Bácskay Csenge ugrásban a 12., az utolsó pillanatban csapatba került Székely Zója felemás korláton a 34. helyen végzett. 

Sajnos úszásban nem sikerült döntőbe jutnia a magyaroknak, de legalább a csapatsportágakban megélhettünk egy katarzisos pillanatot. 

A magyar női kézilabda-válogatott hatalmas lépést tett a továbbjutés felé a Brazília feletti 25-24-es győzelemmel. Simon Petra volt a mérkőzése hőse. Az FTC idén érettségizett, csupán 19 éves irányítója az utolsó, a mindent elődöntő gólt a lefújás előtt hat másodperccel vágta be kiszorított helyzetből. 

A most bemutatkozó férfi vízilabda-válogatott pedig nagy előnyt elherdálva 13-12-re verte a házigazda franciákat. Szerencsére a kapus Vogel Soma továbbra is világklasszis formában véd, ami sokat érhet a folytatásban is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!