Fontos két pontot szereztek

2 órája

Tíz góllal verte a magyar válogatott Argentínát

A magyar válogatott remek játékkal 35-25-re győzött hétfőn Argentína ellen a párizsi olimpia férfi kézilabdatornáján, a csoportkör második fordulójában.

MTI

Szitáék nem kímélték az argentinokat

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Chema Rodríguez szövetségi kapitány együttese az első félidő végén tudott elszakadni addig jól küzdő ellenfelétől. Akkorra összeállt a védekezés és a szünetre ötgólos különbség alakult ki. A pihenő után is ugyanez a játék folytatódott, és ahogy egyre nagyobb lett a magyar vezetés, úgy fogyott az argentinok lelkesedése.

A magyarok mérkőzése előtt került sor telt ház előtt a norvég-francia összecsapásra, amelyről a hazai szurkolók megint csalódottan távoztak, mivel a címvédő és Európa-bajnok francia együttes továbbra is pont nélkül áll. A dél-párizsi vásárközpont hatos csarnokában kialakított arénában azért így is sokan maradtak, az összecsapás félig telt lelátók előtt kezdődött, de néhány perc múlva már alig maradt üres hely.

Az argentinok a magyarokhoz hasonlóan vereséggel kezdtek – a norvégoktól kaptak ki 36–31-re –, így nekik is volt javítani valójuk.

Már az első percben emberhátrányba kerültek a magyarok – Bókának kellett lemennie –, de az első gólt is ők szerezték Ancsin jóvoltából. Az egyenlítés után Bánhidi hátra dőlve talált a kapuba, nem sokkal később a hetesre kapuba áll Bartucz parádézott. Sok mozgással építették a támadásaikat gyakran sikeresen a dél-amerikaiak, akik közül tizenhárman Európában - Spanyolországban, Franciaországban, Portugáliában és Romániában - kézilabdáznak. Húsz percig fej fej mellett haladt a két csapat, kétgólosnál nagyobb különbség a 23. perc végéig nem alakult ki.

Többnyire a magyarok vezettek, de az argentinoknál is volt az előny a félidő felénél, 10–9-es állásnál. Ezután Bánhidi, Imre, Ligetvári, majd betörésből Bodó volt eredményes és máris 13–10-re vezettek a magyarok. Nem sokkal később Palasics védett ziccert. Egy perccel a vége előtt Bóka fülelt le egy hosszú átadást és elfutásból növelte az előnyt négyre, az utolsó percben pedig Bodó egy szép lövéssel ötre (17–12). A félidő végére összeállt a magyar védekezés, ebben a szakaszban az alacsony termetű argentinok nem nagyon találtak rést a magas falon.

A szünet után is lendületben maradt a magyar csapat, Ancsin, Bánhidi, majd Imre volt eredményes. Aztán emberelőnyben Lékai a saját térfélről lőtt gólt az üres kapuba, néhány másodperccel később pedig betörésből is betalált, miközben a kapuban Palasics sorra védte a lövéseket. Szűk nyolc perc alatt nyolcgólosra nőtt a magyar előny, erre argentin időkérés következett. A magyar védekezés stabil volt, a dél-amerikaiak nehezen tudtak tiszta lövőhelyzetet kialakítani, a saját kapujuk előtt pedig egyre többet szabálytalankodtak, ketten közülük piros lapot kaptak. A magyarok nyugodtan játszhattak, ebbe még az is belefért, hogy egy támadáson belül két ziccert rontottak. A dél-amerikaiak egyre jobban elbizonytalanodtak, Lékaiék sokszor könnyű gólokat lőttek. Az utolsó negyedórára a cserejátékosok is több lehetőséget kaptak.

A mérkőzés legeredményesebb játékosa Imre Bence volt hét góllal, a kapuban Palasics 13-szor védett. A túloldalon Pablo Simonet ötször talált a kapuba. Leonel Maciel nyolc, Juan Bar három védéssel járult hozzá csapata teljesítményéhez.

A két válogatott ötödik egymás elleni mérkőzésén a negyedik magyar győzelem született, emellett egyszer - a 2019-es világbajnokságon - döntetlennel zárult az összecsapás.

A magyarok szombaton 35–32-re kikaptak Egyiptomtól. A második fordulóban aratott sikerüket követően szerdán Norvégia, pénteken a világbajnok Dánia, vasárnap pedig a házigazda, címvédő és Európa-bajnok Franciaország válogatottja ellen lépnek pályára. A két hatos csoportból az első négy-négy jut a negyeddöntőbe.

Magyarország–Argentína 35–25 (17–12)
Olimpia 2024, férfi kézilabda, B-csoport, 2. forduló. Párizs, 5600 néző. Vezette: Schulze, Toennies (németek)
MAGYARORSZÁG: PALASICS – LÉKAI 4, ANCSIN G. 4, Sipos A., Bánhidi 3, Szita 3, Bóka 2. Csere: Bartucz (kapus), IMRE B. 7 (2), Bodó 4, ROSTA M. 5, Ligetvári 1, Fazekas G. 1, Ilic Z. 1. Szövetségi kapitány: Chema Rodríguez
ARGENTÍNA: Bar – F. Pizarro 4, Moyano 3, P. SIMONET 5, Moscariello 2, D. Simonet, Fernandez 3. Csere: Maciel (kapus), Bonanno 1, I. Pizarro 1 (1), Parker 3, Bono 2, Martinez, Mourino 1. Szövetségi kapitány: Guillermo Milano
Kiállítások: 6, ill. 12 perc
Hétméteresek: 2/2, ill. 3/1 

A B-csoport állása: 1. Dánia 4 pont (67-56), 2. Norvégia 4 (63-53), 3. Magyarország 2 (67-60), 4. Egyiptom 2 (62-62), 5. Franciaország 0 (51-64), 6. Argentína 0 (56-71).

Következik: Norvégia–Magyarország (07. 31., 9.00).

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!