Áll a bál

9 órája

Hosszú Katinka most nem a medencében robbantott, fejeket követel az olimpiai bajnok

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka nyílt levélben támadta meg a Magyar Úszószövetséget (MÚSZ), és árulással vádolja a szervezetet. A magyar klasszis állítása szerint a MÚSZ információkat szolgáltatott Milák Kristófról a legnagyobb riválisa, Léon Marchand edzőjének, Bob Bowmannek, ezért tudta a francia az utolsó hosszon legyőzni őt a 200 méteres pillangóúszás döntőjében a párizsi olimpián.

MW

Hosszú Katinka

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Dömötör Csaba

Hosszú Katinka már tavaly októberben rátámadt Wladár Sándorra, akinek az akkori, Milákot kritizáló szavait primitívnek nevezte. Most pedig távozásra szólítja fel őt, mint az Úszószövetség elnökét, továbbá Sós Csaba szövetségi kapitányt is – írta meg a Magyar Nemzet. Az ügy előzményei több mint egy évvel ezelőttig nyúlnak vissza.

FÜRJES Balázs; GYULAY Zsolt; WLADÁR Sándor; MILÁK Kristóf
Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke, Gyulay Zsolt, a MOB elnöke és Fürjes Balázs, a NOB tagja gratulál az aranyérmes Milák Kristófnak 
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Előnyben a riválisok

A Milák-ügy 2023. június 21-e óta húzódik, a világklasszis úszó aznap jelentette be, hogy kihagyja az év fő versenyét, a fukuokai világbajnokságot. A 2022-ben Virth Balázs irányításával 200-on még világcsúccsal aranyérmes és pályafutása során először a rövidebb távon, 100-on is világbajnok úszó ezt követően nem a tervek szerint készült fel a párizsi olimpiára. Edzője sokszor nem tudta, hol van, kivel és hogyan edz, mert az ő foglalkozásait nem mindig látogatta, leszámítva az edzőtáborokat – olvasható a Magyar Nemzet oldalán

Wladár Sándor, az úszószövetség elnöke és Sós Csaba szövetségi kapitány is kritizálta Milákot a hozzáállása miatt, aki végül úgy lett a magyar úszócsapat legsikeresebb versenyzője Párizsban, hogy a felkészüléséről alig tudtak valamit. Milák Kristóf minden kétkedőre rácáfolt, s a magyar medencés úszóválogatott legsikeresebb versenyzője lett a párizsi olimpián, miután 100 pillangón arany-, 200-on ezüstérmet szerzett. Hosszú Katinka már korábban úgy fogalmazott, hogy szerinte Milák edzője nagy hibát követett el, amikor lenyilatkozta, hogy tanítványa nincs formában, mert ezzel előnyhöz juttatta a riválisait a felkészülésben. A háromszoros olimpiai bajnok most ennél is tovább ment, nyílt levelében súlyos vádakkal illette a szövetséget.

Milákot elárulták?

A háromszoros magyar olimpiai bajnok Hosszú Katinka a közösségi oldalán írt nyílt levelet, amelyben a Magyar Úszószövetséget vette célba – derült ki az Origo oldaláról. A párizsi olimpián két arany- és egy ezüstérmet nyert magyar medencés úszók szereplése után kiadott Hosszú Katinka-közleményt itt olvashatják el.

Nem volt még olyan MÚSZ-vezetés, ami ennyire károsította volna a legjobb versenyzője felkészülését. Bob Bowman a MÚSZ-tól kapott információkból már az olimpia előtt hónapokkal tudta, hogy tanítványát a 200 méter pillangó utolsó 50 méterére kell készítse mind fizikálisan, de leginkább mentálisan. Ilyen alattomos, gerinctelen viselkedés után az egyetlen tisztességes lépés a teljes vezérkar lemondása lenne. Vissza kell vonulniuk a hadszíntérről. De ezúttal nem csak egy előre hozott választással, amit megfélemlítést és zsarolást alkalmazva újraválasztással semmivé tesznek, hanem véglegesen

– írja Hosszú Katinka nyílt levelében

SÓS Csaba; WLADÁR Sándor
Sós Csaba szövetségi kapitány beszél, mellette Wladár Sándor a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnöke
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

Wladár és Sós szemszögéből nézve az összképhez hozzátartozik, hogy a magyar medencés úszóválogatott sikeresebb volt a párizsi olimpián, mint három évvel ezelőtt Tokióban, ahol Milák arany- és ezüstérme mellett nem volt más dobogós helyezés. Virth Balázs hétfő reggel már bejelentette, hogy nem folytatja tovább Milák edzőjeként, s úgy tűnik, további fejek hullhatnak porba Hosszú Katinka levele után. Az úszószövetség egyelőre nem reagált Hosszú Katinka hadüzenetnek minősülő nyílt levelére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában