A keddi nap összefoglalója

6 órája

Könnyes búcsú Párizstól: a női kézilabdázók mellett a pólósaink is elbuktak a negyeddöntőben (videó)

Egyik szemünk rettentően sírt, a másik félig-meddig nevetett a párizsi ötkarikás játékok keddi versenynapja után. Amíg minden magyar kajakos és kenus egység továbbjutott az 500 méteres számokban a francia fővárosban, addig a női kézilabda-válogatott 36–32-re kikapott Svédországtól a negyeddöntőben. Sajnos a női pólósaink sem tudták felülmúlni a címvédő amerikai válogatottat, 5–4-re kaptak ki Mihók Attila játékosai, így az 5–8. helyért zajló ágon folytatják a szereplésüket.

MW

A magyar válogatott tagjai a 2024-es párizsi nyári olimpia női vízilabdatornájának negyeddöntőjében játszott Magyarország-Egyesült Államok mérkőzés végén a Párizs melletti Nanterre-ben lévő Paris La Défense Arénában 2024. augusztus 6-án. Egyesült Államok–Magyarország 5-4

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A kajakosok és kenusok megkezdték szereplésüket a Vaires-sur-Marne-i pályán, kedden kizárólag 500 méteres távon küzdöttek a versenyzők, és csak egyetlen számban volt esély döntőbe jutni – írta meg az Origo.

PUPP Noémi; FOJT Sára
Pupp Noémi (elöl) és Fojt Sára a női kajak párosok 500 méteres versenyének előfutamában a 2024-es párizsi nyári olimpián a vaires-sur-marne-i evezős és kajak-kenu pályán 2024. augusztus 6-án
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Az oldalszél volt a legnagyobb mumus

A párizsi olimpia síkvízi kajak-kenu versenyeinek első napján három számban négy egységünk volt érdekelt a reményfutamban, a többi magyar hajó egyenes ágon jutott a középfutamba, illetve a női négyes esetében rögtön a fináléba. Női kajak kettesben a Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra és a Pupp Noémi, Fojt Sára duó is reményfutamra kényszerült, ami különösen előbbi párosnak eshetett rosszul, hiszen Csipes és Gazsó mindhárom számban szerepel az olimpián – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról. A köztes fordulóban azonos reményfutamba került a két magyar páros, amelyet Csipesék magabiztosan megnyertek, Puppék pedig a negyedik hellyel szintén bejutottak a középfutamba. Előtte négyesben viszont megspóroltak egy evezést a lányok, egyenes ágon jutottak be a csütörtöki döntőbe. Párizsban az egyes Csipes legjobb esélye az újabb olimpiai bajnoki címre. Ezt is figyelembe véve nem hiányzott neki – sem páros társának, az olimpián szintén triplázó Gazsó Alida Dórának – a kettesbeli extra futam.

Egy mumusom van, a jobbos oldalszél, az előfutamban pedig ez fújt elég erősen, ami mentálisan összekuszált. Nem volt jó futam, tovább kellett volna jutnunk. Annak viszont örülök, hogy a reményfutamban, már inkább hátszélben technikailag jó pályát jöttünk, nem kellett szerencsére belehalni, így nem úgy kell nekimennem a következő napnak, hogy az első tragikus volt

fogalmazott Csipes Tamara. Kenusaink közül a Kiss Ágnes, Nagy Bianka páros megnyerte a reményfutamát, míg az Adolf Balázs, Hajdu Jonatán kettes második helyen végzett, így mindkét egység bejutott a középfutamba. Férfi kajakban valamennyi hajónk egyenes ágon, reményfutam nélkül jutott tovább a Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor kvartett az első versenynapon. Szerdán az egyes versenyek elő- és reményfutamait rendezik kajakban, illetve férfi kenuban, az első érmeket csütörtökön osztják ki síkvízi kajak-kenuban, ekkor rendezik a két kajak négyes és a férfi kenu kettes döntőjét.

Könnyes búcsú

A magyar birkózók is kedden mutatkoztak be a francia fővárosban, elsőként a kötöttfogásúak 77 kilogrammos súlycsoportjában Lévai Zoltán lépett szőnyegre. A nyolcaddöntőben 2–1-re verte az egy kategóriával feljebb világbajnok török Burhan Akbudakot, majd a nyolc között az azeriek tavalyi világbajnoki ezüstérmesétől, Sanan Suleymanovtól szoros küzdelemben kikapott. Mivel legyőzője az elődöntőben veszített, ezért Lévai kiesett – írta meg az Origo

Atlétikában kedden egyetlen magyar volt érdekelt, Bánhidi-Farkas Petra nem járt sikerrel a női távolugrás selejtezőjében, így a 21. helyen fejezte be a versenyt, míg vitorlázásban szélcsend miatt elmaradt az ILCA7 éremfutama, melyet Vadnai Jonatán a hatodik helyről várt. A tíz legjobbat felvonultató versenyt szerdára halasztották Marseille-ben. 

Bár a női kézilabdatorna negyeddöntőjében a magyar válogatott a hajrában vezetett, ám a svédek később egyenlíteni tudtak és a hosszabbításban már hengereltek, így 36–32-vel jutottak a négy közé – olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

– Mindent megtettünk a győzelem érdekében. Az égiek másként akarták. Az egész tornához gratulálni szeretnék. Nagyon jó olimpiát zártunk, de sajnos nem jutottunk tovább. Méltón képviseltük Magyarországot

– értékelt elcsukló hangon Golovin Vlagyimir, akihez a könnyeivel küszködő Győri-Lukács Viktória is csatlakozott. A magyar válogatott így a hatodik helyen zárta a párizsi olimpia női kézilabdatornáját, miután Norvégia legyőzte Brazíliát. A párizsi olimpia női vízilabdatornájának utolsó negyeddöntőjében a kézilabdázó lányainkhoz hasonlóan a női vízilabda-válogatott is vereséggel búcsúzott a francia fővárostól. A kevés gólt és két kettős amerikai emberelőnyt hozó mérkőzésen a magyar csapat 5–4-re kikapott, így nem jutott be az elődöntőbe, az 5–8. helyért zajló ágon Görögország ellen folytatja szereplését.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában