Remekül versenyzett

2 órája

A vitorlázó Vadnai Jonatán negyedik lett Marseille-ben

Vadnai Jonatán a negyedik helyen végzett az ILCA 7 (korábbi Laser) osztályban Marseille-ben, a párizsi olimpia vitorlás versenyein.

MW

Vadnai Jonatán parádésan versenyzett

Forrás: Magyar Vitorlás Szövetség Facebook-oldala

Az Európa-bajnoki ezüstérmes magyar hajós a nyolc selejtezős futam után a hatodik helyen várta az eredetileg keddre kiírt éremversenyt. 

A többszöri halasztás után szerdán elrajtolt futamban Vadnai nagyszerűen kezdett, az első szakasz során az élen vitorlázott, de aztán a második bójához érkezve egy borulás után visszaesett. A szél viszont közben annyira leállt, hogy a szervezők érvénytelenítették a futamot.

Egy óra várakozás után jött az újabb rajt, Vadnai újra az élre állt és tisztán, elsőként vette az első bóját. A második szakaszban másodikként fordult, de aztán ismét vezetett, miközben több vetélytársát is figyelmeztették. 

VADNAI Jonatán
Vadnai Jonatán, miután felborult a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi vitorlásversenyei ILCA 7 hajóosztályának éremfutamában Forrás: MTI/AP
Fotó: Carolyn Kaster

A harmadik bójavételnél már nagy volt a tülekedés, Vadnai harmadikként fordult, aztán visszacsúszott az ötödik pozícióba. A befutó előtt gyakran változott a sorrend az ismét gyengülő szélben, de a magyar vitorlázó harmadikként fordult, és ezen a helyen is futott be szorosan a győztes és címvédő ausztrál Matt Wearn, valamint a ciprusi Pavlosz Kontidesz mögött. Vadnai közel járt a bronzéremhez, a perui Stefano Peschierának azonban az éremfutamban a kilencedik hely is elég volt ahhoz, hogy megőrizzen előnyéből négy pontot.

VADNAI Jonatán
Vadnai Jonatán (b) a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi vitorlásversenyei ILCA 7 hajóosztályának éremfutamában a marseilles-i jachtkikötőben 2024. augusztus 7-én
Fotó: Carolyn Kaster / Forrás: MTI/AP

A Balatonfüredi Yacht Club 26 éves versenyzője teljesítményének értékét növeli, hogy a legjobb tízben egyedüli hajós volt, aki tenger nélküli országból érkezett. Szereplését edzőként bátyja, a Rióban és Tokióban is olimpikon Vadnai Benjamin is segítette.

Vadnai Jonatán teljesítményével a magyar vitorlázás ismét pontszerző helyezést ért el a tokiói olimpia után, ahol az ezúttal szövetségi kapitányként tevékenykedő Berecz Zsombor Finndingiben ezüstérmet nyert. 

A sportág első magyar érmét az 1980-as, moszkvai játékokon a Detre testvérek (Repülőhollandi) szerezték, ezután 41 évet kellett várni a következőre.

Vadnai Jonatán: megnyertem a negyedik helyet

A balatonfüredi hajós az MTI-nek úgy nyilatkozott, elsősorban mentálisan volt nehéz a kis szélben lebonyolított éremverseny, illetve a hosszú várakozás a rajtra vasárnap óta.

Ilyenkor nagyon nehéz magunkat újra testben és fejben felkészíteni az ismételt halasztás után, oda kell figyelni az étkezésre, a bemelegítésre. Ráadásul nem azt mondták, hogy az adott napon már nem lesz futam, hanem óráról órára halasztották

– nyilatkozott Vadnai Jonatán.

Kiemelte, az éremfutamnak úgy ment neki, hogy van egy lehetősége, megpróbálja kihasználni.

Tudtam, hogy kockáztatni kell, aztán meglátjuk mi sül ki belőle. Hatodikként kezdtem az éremfutamot, de inkább csak matematikai esélyem volt az éremszerzésre. Így, hogy azért két hajóval is lemaradtam róla, kicsit könnyebb. Úgy tekintem, hogy megnyertem ezt a negyedik helyet, nem lemaradtam az éremről

– fogalmazott Vadnai.

Az egész versenyt tekintve azt mondta, bejött a terve.

Konzervatívan kezdtem, keveset kockáztattam, mert elég trükkös itt a szél Marseille-ben. Arra vigyáztam, hogy ne legyenek magas helyezési pontszámaim, 15-ön belül legyek, és legyen mellé egy-két jobb eredmény. Összességében a terv bejött, fokozatosan tudtam előre kerülni és bejutni az éremfutamba. A rajt előtt jól mentek az edzések, de mégiscsak ez az első olimpiám, így előre aláírtam volna a pontszerző helyet

– mondta Vadnai Jonatán.

Berecz Zsombor, aki a dél-afrikai Ian Ainslie-vel együtt látja el a kapitányi teendőket, az MTI megkeresésére, így értékelt: „Parádé!

Hozzátette, nem szeretne a versenyző helyett nyilatkozni.

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) főtitkára kiemelte, „egymás után két olimpián bizonyítottuk, hogy a világ legjobbjai közé tartoznak a magyar vitorlázók”.

Ráadásul az ILCA 7, vagyis korábbi nevén a Laser hajóosztályban Vadnai Jonatán az első magyar, aki egyáltalán bekerült az éremfutamba. Joni sikere ismét azt üzeni a fiataloknak, az utánpótlás versenyzőknek, hogy megéri kitartani, keményen dolgozni, mert magyarként is be lehet kerülni a világ élmezőnyébe. Berecz Zsombor tokiói sikere után két és félszeresére ugrott a 18 év alatti sportolók száma a kluboknál. Most itt az újabb példakép! Gratulálok Vadnai Jonatánnak a fantasztikus eredményhez” – nyilatkozta az MVSZ tájékoztatása szerint.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán gratulált Vadnai Jonatánnak:

Eredmények:
  Vitorlázás, férfiak, ILCA 7, olimpiai bajnok:
  ---------------------------------------------
 Matt Wearn (Ausztrália) 40 helyezési pont
2. Pavlosz Kontidesz (Ciprus) 56
3. Stefano Peschiera (Peru) 80
4. VADNAI JONATÁN 84

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában