Konferencia

2022.06.16. 22:52

Osztrák külügyminiszter: az EU a nyugat-balkáni országokért is felelősséggel tartozik

Az osztrák diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy Ukrajnához hasonlóan Moldova és Georgia is megérdemli, hogy potenciális EU-tagként tekintsenek rá.

A nyugati közösség nem csak Ukrajnáért, hanem a nyugat-balkáni országokért is felelősséggel tartozik, ezeknek egy része már évek óta európai uniós tagjelölt - jelentette ki Alexander Schallenberg, Ausztria külügyminisztere az észak-macedóniai Prespa Fórumon csütörtökön az osztrák hírügynökségnek nyilatkozva. 

Az Észak-Macedóniában rendezett konferencián Schallenberg a nyugat-balkáni országok EU-csatlakozásának fontosságát méltatta, szerinte ugyanis az Ukrajna ellen indított orosz háború óta "az EU-bővítési folyamat teljesen más jelentést nyert". 

Az osztrák diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy Ukrajnához hasonlóan Moldova és Georgia is megérdemli, hogy potenciális EU-tagként tekintsenek rá. 

Úgy fogalmazott: "Oroszország nem csak egy szuverén országot támadott meg, hanem eltaposta mindazt a biztonsági architektúrát, amelyet a második világháború és a vasfüggöny leomlása óta felépítettünk". 

Kiemelte annak fontosságát, hogy az Ukrajnából kiinduló gabonaexport mielőbb újraindulhasson. 

A fórumon Alexander Schallenberg találkozott Gabriel Escobarral, az Egyesült Államok nyugat-balkáni különmegbízottjával, akivel "az Atlanti-óceánt átszelő közös munka fontosságát" hangsúlyozták, aláhúzva a közvetlen transzatlanti kapcsolatok jelentőségét. Külön tárgyalt Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában